Flere observasjoner viser at reinsdyr har flyktet på havet under jakten. Uheldigvis for reinen er deres forfølger er et marint pattedyr som det er vanskelig å komme unna i vann.Foto: Jan Gyllensten
Forsker Marie-Anne Blanchet, student Guro Krempig, student Michaela Sulavikova, forsker Jon Aars og forsker Åshild Ønvik Pedersen, Norsk Polarinstitutt Forsker Marie-Anne Blanchet, student Guro Krempig, student Michaela Sulavikova, forsker Jon Aars og forsker Åshild Ønvik Pedersen, Norsk Polarinstitutt
Publisert
Svalbard er i rask endring. Havisen trekker seg tilbake, og perioden med is rundt øygruppen blir stadig kortere. For isbjørn betyr klimaendringene at de tilbringer mer tid på land enn for få år siden. På land møter den svalbardreinen, som tidligere ble antatt å ha liten betydning som føde.
De siste årene har det derimot blitt et mer vanlig syn å se isbjørn jakte på reinsdyr. Men hvor ofte jakter egentlig isbjørn på reinsdyr? Hvor og hvordan foregår jakten – og ikke minst; kan isbjørnens jakt påvirke reinsdyrbestanden?
En vellykket jakt endte i bratt terreng for denne bjørnen, hvor mange av observasjonene finner sted.Foto: Melissa Schäfer/The Motherbear
Dette var bakteppet for at vi i 2021 startet en kampanje på Svalbard. Vi inviterte publikum til å melde inn observasjoner av isbjørn som jakter på reinsdyr eller funn av reinsdyrkadavre der man antar at isbjørn var involvert.
Så langt har vi mottatt 150 observasjoner fra 66 personer, fra lokalbefolkning til guider, turister, fangstfolk og andre som ferdes på Svalbard.
Annonse
Ulike jaktteknikker
Totalt omfatter observasjonene 236 reinsdyrkadavreder isbjørn har vært involvert, enten ved at bjørn drepte reinsdyr eller spiste på dyr som allerede var døde.
Flere av observasjonene forteller oss at isbjørn aktivt jakter reinsdyr. Så langt har vi identifisert hele 63 dokumenterte tilfeller av at isbjørn har drept et reinsdyr.I tillegg har vi flere observasjoner der det sannsynligvis var suksessfull jakt i forkant, men hvor dette ikke kunne dokumenteres.
Samtidig dokumenterer materialet 28 tilfeller der isbjørn ikke lykkes i jakten.
Figur 2: Kart over lokalitetene der observasjonene ble gjort, fargekodet etter utfall: grønn = vellykket jakt, oransje = antatt vellykket jakt (ikke dokumentert), rød = mislykket jaktforsøk, grå = ukjent utfall. De geografiske posisjonene varierer i presisjon. Antall observasjoner må også tolkes med forsiktighet, ettersom fordelingen sannsynligvis i stor grad reflekterer menneskelig aktivitet og tilstedeværelse fremfor faktisk fordeling av isbjørn-reinsdyr-interaksjoner.Kart: Norsk Polarinstitutt
I minst 26 av observasjonene har vi kunnet knytte hendelsen til en isbjørn med GPS-halsbånd. Når vi kjenner identiteten til bjørnen, kan vi sammenligne observasjonen med GPS-data fra halsbåndet og undersøke hvordan bjørnen beveget seg før og etter jakten. Dette kan hjelpe oss å forstå hvor lenge bjørnen oppholdt seg i området, og om bevegelsesmønsteret kan tyde på at den har tatt et reinsdyr.
Annonse
Observasjonene våre viser flere ulike jaktteknikker og jaktatferd. Noen bjørner ser ut til å snike seg innpå reinen over korte avstander, mens andre kan forfølge reinen over lengre avstander. Vi har fått observasjoner av bjørn som har presset reinsdyr nedover eller oppover i terrenget, og tilfeller der jakt har foregått i vann. Det ser også ut som om bjørnen bruker snøforholdene smart ved å trette ut reinsdyret i dyp snø.
Binner med unger
En annen interessant del av materialet er at vi har fått opp til flere observasjoner av binner med unger.Vi ønsker blant annet å undersøke om reinsdyr kan være en relevant matkilde for isbjørn som oppholder seg lenge på land, og om dette kan ha betydning for bjørnens atferd og energibehov. For en binne med unge (r) kan tilgang på mat fra land trolig være viktig i perioder med dårlige isforhold på sjøen.
En isbjørn i full sprint etter sitt bytte. Observasjoner har vist at isbjørn i noen tilfeller jager reinsdyr opp mot 800 meter.Foto: Melissa Schäfer/The Motherbear
Det store spørsmålet for oss i dette arbeidet er om mindre havis har påvirket samspillet mellom isbjørn og reinsdyr.
Svalbardreinen har økt betydelig i antall gjennom de siste tiårene. Samtidig har lokale bjørner fått stadig mindre tilgang til havis, som tradisjonelt har vært den viktigste arenaen deres for jakt på hovedføden sel.
Suksessrate (i prosent) for ulike jaktteknikker isbjørn bruker når de jakter rein på Svalbard, basert på observasjoner der teknikken er kjent. Søylene viser antall observasjoner (n) per teknikk, fordelt på vellykkede (grønn) og mislykkede (rød) forsøk. Merk at dette ikke er en fasit, men en indikasjon på mønstre i jaktteknikk- og suksess basert på publikumsobservasjonene som er rapportert.
Endringene betyr nødvendigvis ikke at isbjørnen «bytter ut» sel med reinsdyr, men når bjørnen tilbringerlengretid på land, kan reinsdyr bli en mer tilgjengelig matkilde.
Annonse
Bestandstellingene av reinsdyr i Adventdalen og Reindalen viser en tredobling siden tellingen startet i 1979. På hele Svalbard er det en dobling av antallet reinsdyr fra tidlig 1980-tallet til 2015.
Datagrunnlaget vårt består av observasjoner fra flere geografiske områder av Svalbard, de fleste fra vinter og vår. Ved å kombinere innmeldte observasjoner med GPS-data fra isbjørn og informasjon om terreng og snøforhold kan vi analysere hvilke områder og forhold som øker sannsynligheten for møter mellom isbjørn og reinsdyr.
Vi trenger fortsatt din hjelp
Studiet av samspillet mellom isbjørn og rein viser at kunnskapen til folk som ferdes på Svalbard er viktig. Takket være støtten fra Svalbards miljøvernfond kunne vi løfte dette arbeidet og få fart på innsamlingen av observasjoner.
Takk til alle som meldte inn observasjoner! Uten deres bidrag ville vårt datamateriale vært fattigere.
Men vi ønsker fortsatt flere observasjoner av samspillet mellom isbjørn og rein. Om du har sett noe av dette, vil vi gjerne høre fra deg påobservation@npolar.no .