Lite tog med stort budskap

35 personer deltok i Longyearbyens 1. mai-tog.

Arbeid til alle» var hovedparole i årets 1. mai-tog. Oppslutningen har vært større, godt turvær kan være forklaringen.
Arbeid til alle» var hovedparole i årets 1. mai-tog. Oppslutningen har vært større, godt turvær kan være forklaringen.
Publisert
Therese Bjerkeng la på vegne av ungdommen ned røde roser på minnesteinen over Svalbards 22. juli-offer.
Therese Bjerkeng la på vegne av ungdommen ned røde roser på minnesteinen over Svalbards 22. juli-offer.

1.mai-toget har nok vært mektigere før. Omlag 35 mennesker gikk bak korpset og de tre parolene; «Sikre videreføring av kulldriften». «Arbeid til alle» og «Min lønn». «Mine penger». «Min pensjon».

– Dette er nok blant de minste togene vi har hatt her 1. mai, men det må skyldes det gode været og at folk er ute på tur, sier tidligere Store Norske-direktør Robert Hermansen som har deltatt de siste 20 årene.

Therese Bjerkeng la ned røde roser fra ungdommen på minnebautaen over Johannes Buø som ble drept på Utøya. Ved krigsminnemonumentet la assisterende partisekretær Kristine Kallset blomster, og holdt tale der det viktige fellesskapet var tema.

– De som falt under krigen på Svalbard kjempet for frihet, likeverd, solidaritet og demokrati. Ekstremisme er igjen på fremmarsj, og verdiene fra den gang er like viktig nå. Våre mange stemmer må overdøve de ekstreme, sa Kallset.

Like før hadde sogneprest Leif Magne Helgesen vært innom samme tema i sin preken. Også i år benyttet han arbeidernes frigjøringsdag til å tale fritt fra prekestolen. Han oppfordret også menigheten til å delta i toget som startet rett utenfor kirkedøren.

– Politikk er å bry seg. Politikk er også verdier vi bygger gode fellesskap på, sa han.

Presten trakk frem tre store etiske utfordringer vi står overfor; Fattigdom, krig og klima.

– 836 millioner mennesker lever i så stor fattigdom at de trenger hjelp. Vi kan alle delta, og det er et kollektivt ansvar, sa han.

Han minnet om sin tale i fjor, da han oppfordret til å boikotte Israel.

Under syndsbekjennelsen tok han opp menneskenes tukling med naturen; Om isen som smelter, plasten som dreper liv i havet og tørken som rammer matproduksjon. Han ba Vårherre om tilgivelse for våre synder.

Powered by Labrador CMS