17. mai:

Blir en verdig og hyggelig markering

Per dags dato er det fremdeles ikke bestemt hvordan årets 17. mai-feiring blir i Longyearbyen. Men at det blir en form for feiring er det ingen tvil om.

Hvordan årets 17. mai-feiring blir er fremdeles ikke bestemt. Men at det blir annerledes enn i fjor, da dette bildet ble tatt, er sikkert.
Hvordan årets 17. mai-feiring blir er fremdeles ikke bestemt. Men at det blir annerledes enn i fjor, da dette bildet ble tatt, er sikkert.
Publisert

– Det blir feiring med utgangspunkt i tradisjonene, men det blir naturligvis noen endringer og tilpasninger med tanke på situasjonen vi er i, sier Frode Westby Thorstad, leder for 17. mai-komiteen.

Beskjeden fra nasjonale myndigheter er tydelig – alle barnetog er avlyst. I Longyearbyen undersøkes mulighetene for å få en dispensasjon.

– Vi ser på muligheten om å få et unntak på en eller annen måte, hvis situasjonen i byen er at vi er smittefri, slik som i dag, sier Thorstad.

Korpsene får lov til å marsjere, og det skal være en nasjonal avsynging av nasjonalsangen klokken 13.

– Hvis vi får til et familiearrangement på skolen ser vi for oss at alle skal være med på en felles nasjonalsang på samme tidspunkt som i resten av landet. Det kommer til å bli en verdig og hyggelig markering, sier Thorstad.

Kultursjefen, som også er medlem i 17. mai-komiteen, forteller at det jobbes daglig med hvordan feiringen blir.

– Vi jobber intenst hver dag med hvordan årets 17. mai blir. At det blir endringer er helt klart, men vi forsøker å få til mer enn flagg på flaggstengene, sier kultur- og idrettssjef i Longyearbyen lokalstyre, Are Nundal.

Han sitter også i 17. mai-komiteen. Det er ifølge Nundal flere avgjørelser som skal tas i samråd med smittevernlegen og LL.

Ønsket er at minnesmerket skal markeres på ordentlig vis. Antakelig må innendørsarrangementene utgå, men hvordan man kan feire utendørs er på agendaen. Noe av dagen vil sannsynligvis også bli streamet, slik at folk kan følge feiringen hjemmefra.

– Det kommer sikkert ikke til å være så mange på plass som det har pleid å være, og antall medvirkende kommer nok til å være mindre. Vi ser også på hvilken form for skolearrangement vi kan ha, sier Nundal.

Powered by Labrador CMS