300.000 kroner i bot etter forlis

Rederiet og kapteinen som førte «Northguider» da det gikk på grunn er ilagt bøter.

«Northguider» grunnstøtte i Hinlopenstretet.
Publisert

Etter ordre fra Statsadvokaten i Troms og Finnmark er rederiet til «Northguider» ilagt et forelegg på 300.000 kroner. Kapteinen på fartøyet er ilagt et forelegg på 35.000 kroner. Det skriver Sysselmannen i en pressemelding på sine nettsider.
Både rederiet Opilio og kapteinen har fått nedsatt foreleggenes størrelse fra henholdsvis 500.000 og 50.000 kroner fordi sakene er blitt liggende en stund etter at de var ferdig etterforsket.

Les også: Redningsmannskapene visste ikke hva som ventet dem.

Ingen skadet

Fiskefartøyet «Northguider» forliste i Hinlopenstretet 28. desember i 2018. Det var dårlig vær i området da fartøyet gikk på grunn under reketråling utenfor Sparreneset i Nordaust-Svalbard naturreservat. Mannskapet på 14 ble evakuert med Sysselmannens redningshelikopter. Ingen ble skadet under forliset.

– «Northguider» fisket i et klimatisk- og værmessig svært krevende område med blant annet is, lave temperaturer, mørke og raske endringer i vind- og værforhold. Det er også stedvis mangelfullt kartgrunnlag, lang avstand til redning, samt ustabile dekningsforhold for radio i dette området, opplyser assisterende sysselmann Sølvi Elvedahl.

- Rederiet hadde ikke tilstrekkelig sikkerhetsstyringssystem for å kartlegge og kontrollere risiko for fartøy, seilas og fiskeri med «Northguider, samt de særlige forholdene som gjelder fiske i disse områdene, sier hun.

Uaktsom

Kapteinen er bøtelagt grunnet uaktsom navigering som medførte grunnstøting med påfølgende fare for både mannskap, materielle verdier samt miljø. Han har som skipsfører ikke tatt tilstrekkelig hensyn til at fisket foregikk i krevende forhold i polare farvann, nært land, værdata, redusert sikt på grunn av mørke, snø og vind, samt at han fisket i et område med delvis dårlig radiodekning og med tidevannsstrøm.

– Videre var det fare for oljeutslipp i et naturreservat. «Northguider» hadde blant annet 65.000 liter bunkerolje om bord, sier Sølvi Elvedahl.

Powered by Labrador CMS