92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Leder for krisesekretariatet på Rabalder, Sisssel Hultgren (stående). Fra venstre Trond Olsen, sysselmannsførstebetjent, Vivian Dyb og Karoline Setten Winsternes, begge Longyearbyen Lokalstyre.
Publisert

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at NVE sine folk er ute i området nå for å vurdere skredfaren.

– NVE er ute nå og gjør en grundig vurdering av skredfaren i hele Lia. Det blir avgjørende for om vi må opprettholde evakueringen eller ikke. Vi evakuerte på grunn av en uoversiktlig situasjon, nå avventer vi en skredfaglig vurdering, sier Askholt.

Sissel Hultgren, som er leder for krisesekretariatet på evakueringssenteret på Rabalder, sier at de kartlegger antall feltsenger og forbereder seg på at det kan bli en omfattende evakuering av byen.

– Idrettshallen er et alternativ vi vurderer å bruke hvis vi ikke har nok kapasitet i byen for øvrig, sier hun.

Hun sier at de skiller mellom de som har vært direkte berørt av skredet og de som nå gjennomgår en ordinær evakuering.

– Vi er nødt til å be folk som kan innlosjere seg privat om å bruke den muligheten, dette gjelder de som ikke er direkte berørt, sier hun.

Får ikke gå
Det er gått ut melding til alle foreldre som har barn på skolen og i SFO om at ingen barn skal gå fra hjem skolen i dag. De som ikke kan hente barna sine selv, er bedt om å ta kontakt med skolen slik at barna kan få skyss hjem. Informasjonen har gått ut både på norsk og engelsk.

Hultgren venter at det kan komme mye folk til pårørendesenteret. De åpner nå opp dørene inn til hovedscenen på kulturhuset for å gi plass til alle. Det serveres varmmat til de som kommer til senteret utover ettermiddagen.

Mange følelser
Kirkens stab er også på plass på pårørendesenteret på Rabalder. Sokneprest Leif Magne Helgesen er glad for at det gikk godt denne gangen. Han sier at folk fremdeles er merket etter skredet som gikk for godt over ett år siden.

– Vi snakker med folk som kommer hit. Det er en del følelser her. Heldigvis har det ikke gått liv denne gangen. Det er små marginer. Det får vi glede oss over og være takknemlige for, sier Helgesen.

Kirkens stab vil være tilgjengelig på pårørendesenteret utover ettermiddagen. Kveldsmessen går som vanlig i Svalbard Kirke klokken syv.

– Etterpå blir det kaffe og vafler for de som vil sitte ned og bare puste ut, sier presten.

Powered by Labrador CMS