At sprengningene skremte hundene kom overraskende på Unis

– Dette kan jo ikke skje igjen. Det er direkte dyreplageri. Reinspikka galskap.

– UFORSTÅELIG: Sprengningene kom overraskende på Tommy Jordbrudal i Husky Travellers. – Gjestene våre ga klart uttrykk for at det var sjokkerende. Og hundene - det var fullstendig kaos, sier han.
– UFORSTÅELIG: Sprengningene kom overraskende på Tommy Jordbrudal i Husky Travellers. – Gjestene våre ga klart uttrykk for at det var sjokkerende. Og hundene - det var fullstendig kaos, sier han.
Publisert

De sterke ordene kommer fra Tommy Jordbrudal i hundekjøringsbedriften Husky Travellers i Bolterdalen.
– Dette kom overraskende på oss, sier Fred Skancke Hansen ved Unis. Da de utførte seismikksprengninger i Adventdalen, ble over 600 hunder vettskremt. Før du får høre mer om Unis-prosjektet, forteller Jordbrudal hvordan hundegårdene opplevde situasjonen. Han var på vei tilbake til hundegården med et turistfølge da de plutselig hørte det de oppfattet som skudd i nærheten.
– Både turistene og jeg lurte på hva som skjedde. Vi var usikre på om vi ble beskutt eller hva det var, sier den svært erfarne hundekjøreren. Han har deltatt i det som omtales som verdens hardeste hundekjøringsløp, Iditarod, og har en rekke ganger vært med hundespann på Nordpolen.
Det var heldigvis ingen som skjøt mot hundespannene, men Unis som foretok seismikksprengning i Adventdalen.
Situasjonen da han og turistene kom tilbake til hundegården denne dagen, omtaler han rett ut som komplett kaos. De 53 hundene hans var svært urolige, og ville ikke gå til hvile og spise, og turistene var skremt.
– Da det kom turister hit dagen etter, lurte turistene litt på hvordan vi egentlig behandler hundene våre, siden de var så skremt, forteller Jordbrudal.
Han er redd det oppstår rykter, særlig på nettet, som sier noe om at hundene var skremt eller virket dårlig behandlet. Er det én ting han er opptatt av her i verden, så er det at hundene hans har det bra.
– Gjestene våre sitter også igjen med en dårlig opplevelse. Slik skal det ikke være.

Ble ikke varslet
Da Unis informerte om sprengningene på Facebook fire dager før de begynte, tok det ikke lang tid før de fikk svar fra hundekjøringsbedriftene i Bolterdalen. Det viste seg at Jordbrudals opplevelse ikke var unik. Han, og flere med ham, lurer på hvorfor sprengningene måtte foregå på det stedet med høyest tetthet av hunder på Svalbard.
«Ikke et smart sted å gjøre dette. Hundene er skremt vettet av», skrev Martin Hartmann ved Green Dog kort tid etter at informasjonen ble lagt ut.
Deretter rant det på med andre kommentarer fra alle hundekjøringsbedriftene i området:
«Vi hadde mange stressede hunder, som verken ville spise eller gå ut av huset sitt».
«Tre av hundene våre forsvant fordi de ble så redde».
«Jeg håper galskapen er over nå.»
Det ligger 16 kommentarer til saken på Facebook. Alle går på det samme. Noen lurer også på hvorfor de ikke får noen svar fra Unis. Det lurte sannsynligvis også Sysselmannen på. Dermed ble partene kalt inn til møte mandag denne uka.

Tenkte på ville dyr
Det var Sysselmannens miljøvernavdeling som ga Unis tillatelse til å foreta de seismiske skytingene i Adventdalen. De har forholdt seg til Svalbardmiljøloven. Loven sier riktignok noe om at man må ta hensyn til støy, men det gjelder bare av hensyn til ville dyr, ikke husdyr.
– Vi har tidligere gitt tillatelse til slike skytinger i Svea, og for noen år tilbake også i Adventdalen. Da vi ga Unis tillatelse nå, minnet vi dem også på at de måtte kontakte Longyearbyen lokalstyre som er arealplanmyndighet, sier Sysselmannens miljøvernsjef Morten Wedege.
Han forteller at partene hadde en god diskusjon i møtet på mandag. I møtet deltok representanter fra Unis, Sysselmannen og Mattilsynet.
– Der ble de enige om at saken skal følges opp videre. Nå skal Mattilsynet vurdere hva som blir neste skritt, og det må komme noe før de planlegger neste skyting i slutten av april, sier miljøvernsjefen.
Det var veterinær Harald Os som var til stede for Mattilsynet. Han forteller at dyrevelferdsloven, som gjelder på Svalbard, har bestemmelser om støy.
– Den sier noe om vedvarende støy og varige skader på dyra. Det finnes en desibelgrense i loven, men om den slår inn her er noe av det vi må undersøke videre, sier Os til Svalbardposten.
Mattilsynet vil sjekke med eksperter på Veterinærhøyskolen for å se hvordan de skal tolke loven i dette tilfellet.

Bli abonnent på Svalbardposten

Hvilket abonnement passer for deg?

Betal med Vipps!

Alle abonnement blir automatisk fornyet til ordinær pris og løper til det blir sagt opp.

1 måned digitalt abonnement

Digital måned

10,- den første måneden, deretter 203,- per måned

for 1 måned

Bestill her

1 år papir og digitalt abonnement

Komplett HELÅR.

2138,-

for 12 måneder

Bestill her

6 måneder papir og digitalt abonnement

Komplett halvår.

1215,-

for 6 måneder

Bestill her

1 år digitalt abonnement

Digitalt helår

1600,-

for 12 måneder.

Bestill her

6 måneder digitalt abonnement

Digitalt halvår

950,-

for 6 måneder

Bestill her

1 år komplett sør for Bodø

2578,-

Full digital tilgang, eAvis og papirutgaven én gang i uken.
Portotillegg pr. avis fra Bodø og sørover pålydende kr 10,-

Bestill her

6 måneder komplett sør for Bodø

1435,-

Full digital tilgang, eAvis og papirutgaven én gang i uken.
Portotillegg pr. avis fra Bodø og sørover pålydende kr 10,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS