Halv miljø-million til å bekjempe havsøppel

Handelens Miljøfond gir cruiseorganisasjonen Aeco en halv million kroner for å bekjempe havsøppel.

SIKRET: Cruise-organisasjonen Aeco får en halv million kroner for å rydde strender og kutte bruk av engangsplast.
SIKRET: Cruise-organisasjonen Aeco får en halv million kroner for å rydde strender og kutte bruk av engangsplast.
Publisert

Konkret skal Aeco bruke pengene til å videreføre sitt «Rent Hav»-prosjekt, som handler om å redusere bruken av engangsplast i ekspedisjonscruisenæringen i Arktis, og strandrydding på Svalbard.

Cruisegjestene rydder

Det skriver Aeco (Association of Arctic Expedition Cruise Operators) i en pressemelding. Aeco har drøyt 70 medlemsbedrifter som driver til sammen 73 fartøy med opptil 500 passasjerer. Organisasjonen har i snart 20 år involvert sine gjester på ekspedisjonscruise i strandrydding på øygruppen.

– Vi har fjernet flere titalls tonn strandsøppel fra Svalbards fjerntliggende strender på denne måten, sier Aecos prosjektleder, Melissa Nacke.

Plastpose-avgift

Organisasjonen har de siste to årene utvidet dette til et større prosjekt som også skal redusere bruken av engangsplast i næringen i Arktis. Prosjektet er tilknyttet FNs miljøprogram. Koronakrisen har truet prosjektet, som delvis finansieres av medlemsbedriftene.

Tilskuddet er på 500.000 kroner.

– Da koronakrisen rammet og inntektene i cruisenæringen forsvant, forsvant også inntektene til Aeco og dette prosjektet. Vi er derfor svært glade for denne tildelingen fra Handelens miljøfond. Det gir oss mulighet til å fortsette prosjektet med stor tyngde, sier Nacke i pressemeldingen.

Miljøpengene er finansiert av plastposer i den forstand at Handelens Miljøfond forvalter øremerkede inntekter fra plastpose-salget i medlemsbedriftene, som er fra de store dagligvarekjedene. Fondet deler ut snaut 100 millioner kroner til plast-bekjempende tiltak hvert år.

Powered by Labrador CMS