Søre Fagerfjord eies av AS Kulspids. Nå er kjempeeiendommen til salgs.

Advarer mot fremmede makter

En av Norges mest innflytelsesrike aviser ber staten hindre at Søre Fagergjord havner på utenlandske hender.

Publisert

Det har vakt oppsikt at den enorme eiendommen på Svalbard er lagt ut for salg. Den er taksert til svimlende 3,5 milliarder kroner, og eierne ønsker høyest mulig pris. De har uttalt at de ikke utelukker salg til for eksempel kinesiske interesser. For Kina kan det være strategisk interessesant å få fotfeste i Arktis.

Aftenposten reagerer sterkt på dette. I en krass lederartikkel advarer avisen mot et slikt salg til utlandet, og poengterer at fremmede makter ikke bør få flytte inn på Svalbard. I salgsannonsen hevdes det at eiendommen har vesentlig strategisk og geopolitisk betydning. 

Aftenposten refser selgerne.

Bare å glemme

-Hvor mye penger kan man skvise ut av Norge ved å true med kinesisk tilstedeværelse på Svalbard? spør avisen, og fortsetter:

 -Det hele minner om utpressing. Staten har åpenbar interesse i å hindre Kina eller andre aktører uten sikkerhetspolitisk samarbeid å etablere seg på Svalbard. Spørsmålet er hvor mange millioner denne interessen kan være verdt.

Det mest fornuftige er om den norske staten og eierne kan gå tilbake til forhandlingsbordet. Kanskje må staten strekke seg litt lenger for å få til en avtale. Det vil i så fall være et tilbud selgerne bør takke ja til. Milliardbeløp er bare å glemme.

Powered by Labrador CMS