Ut mot massiv feilinformasjon

Det høyreorienterte nettstedet document.no gjør narr av «de svenske klimaaktivistene som ble sittende fast i isen» tirsdag. - Dette er feilinformasjon, sier Trygve Monsen og Tore Topp.

Mangeårig journalist i Aftenposten, Trygve Monsen (t.v.), og ekspedisjonsleder Tore Toppe var blant de 16 som ble evakuert da MS «Malmö» ble sittende fast i isen tirsdag. De reagerer sterkt på det de kaller feilinformasjon på det høyreorienterte nettstedet document.no.
Mangeårig journalist i Aftenposten, Trygve Monsen (t.v.), og ekspedisjonsleder Tore Toppe var blant de 16 som ble evakuert da MS «Malmö» ble sittende fast i isen tirsdag. De reagerer sterkt på det de kaller feilinformasjon på det høyreorienterte nettstedet document.no.
Publisert

Under overskriften «Nok en båt med klimaaktivister fast i isen: Man må bare flire» harselerer nettstedet document.no over MS «Malmö», og passasjerene på båten. Tirsdag ble 16 passasjerer evakuert fra båten etter at den gikk seg fast i isen ved Rønbeckøyane øst for Olav V Land.

«Ganske komisk»

«En båt full av svensker som skulle sjekke klimaendringer, har satt seg fast i isen ved Svalbard. De hadde kanskje lest i norske medier at det skulle vært isfritt der oppe nå? Det hele er ganske komisk,» skriver nettstedet. Artikkelen, som er delt på sosiale medier, legger ikke skjul på at nettstedet tar hele episoden til inntekt for at de menneskeskapte klimaendringene er betydelig overdrevet. Nettstedet gjør også et nummer av at FF «Kronprins Haakon» fikk problemer i isen i Arktis i juli.

Dette er direkte feilaktig informasjon, sier de som var med på MS «Malmö».
Dette er direkte feilaktig informasjon, sier de som var med på MS «Malmö».

De som var med på MS «Malmö» har en helt annen versjon av tingenes tilstand.

– For det første er vi ikke svenske. Vi er en gjeng med halvgamle nordmenn som følger ruten til Ahlmann-ekspedisjonen fra 1931, sier Trygve Monsen. Selv har han lang fartstid bak seg fra norsk presse, og da spesielt Aftenposten hvor han har vært både digitalsjef og korrespondent i Berlin.

– Ikke klimaaktivister

Sammen med ekspedisjonssjef Tore Topp kom Monsen inn til Svalbardposten torsdag. Han hadde forsøkt å kontakte document.no mange ganger før det, for å korrigere feilinformasjonen. De forteller videre at de ikke er klimaaktivister.

– På ingen måte. Men når man er i Arktis, og har vært her mange ganger over flere år, så kan man ikke la være å merke seg det som skjer med miljøet her oppe, sier Topp. Dette er den sjuende ekspedisjonen han leder i Arktis.

De to presiserer at de ikke tar nettstedets artikkel seriøst, og at den mest er til å flire av. Artikkelen til document.no ligger fortsatt ute torsdag ettermiddag.

Ingen dramatikk

Selve evakueringen av MS «Malmö» tirsdag foregikk uten nevneverdig dramatikk. Båten ble overrasket av tøffe isforhold, og ble til slutt sittende fast. Kapteinen besluttet å be om evakuering, for sikkerhets skyld. Sysselmannen kom med helikopter og etter få minutter var alle passasjerene evakuert. Mannskapet på båten ble igjen, og fikk senere hjelp av KV «Andenes» til å komme seg ut av isproblemene.

Pressemannen Monsen legger ikke skjul på at han er oppgitt over feilinformasjonen som document.no presterte å komme med i sin artikkel om det som skjedde på tirsdag. Mens han snakker med Svalbardposten ringer en journalist fra document.no, og en tydelig forbannet Monsen langer ut mot nettstedet om artikkelen som ble publisert.

Følger rute fra 1931

Ahlmann-ekspedisjonen ble ledet av den svenske glaciolog, geograf, professor og ambassadør i Oslo, Hans Jakob Konrad Wilhelmsson Ahlmann i 1931. De seilte med polarskuta «Quest», og kartla dengang blant annet Nordaustlandet. Det var svigerfaren til Tore Topp, Ludolf Schjelderup som var kaptein på båten. Med seg på reisen har han blant annet skipsdagbøkene fra 1931, og målet var å gå samme rute som man gjorde i 1931. Det foreligger også planer om å lage en dokumentar om den historiske ferden. De som er med på turen betaler selv.

De uheldige omstendighetene i isen tirsdag, gjorde at turen ble noe forsinket.

– MS «Malmö» kommer til Longyearbyen igjen i kveld, og da legger vi ut igjen. Vi setter kursen for Kvitøya, sier Topp.

Powered by Labrador CMS