12 kilo nytt søppel daglig

Dugnadsånden lever i beste velgående i Longyearbyen. Det viste bydugnaden der folk gikk gatelangs og plukket søppel.

SAMLES INN: Takket være dugnadsånden fikk avfallsanlegget inn mye søppel etter bydugnaden. Arkivfoto: Anders Fjellestad
Publisert
FRIVILLIGE: Det mangler ikke på frivillige når det skal plukkes søppel på dugnad i byen. Fra årets bydugnad.
RYDDESJEF: Silje M. Hagen koordinerte innsatsen under bydugnaden i juni.

På bare to timer ble det plukket over fire tonn søppel under bydugnaden. Det syns koordinatoren bak dugnaden, Silje M. Hagen, er mye.

«Det er ufattelig trist at lille Longyearbyen er en forsøplet by, men vi skal ha for dugnadsånden her i nord», skrev hun, på vegne av Aktiv i friluft, på Facebook.

4,3 tonn

Bilene som tok i mot sekker fra ryddefolket, kjørte søppelet videre til avfallsanlegget. Der sto Per Marius Teigen og tok i mot det som kom. Alt ble veid inn og sortert i anlegget. Han veide alt som kom inn, og den stoppet på 4.274 kilo, pluss et brannslukningsapparat.

Rundt hundre personer deltok på dugnaden.

I tabellen nedenfor ser du hva som ble plukket opp i løpet av to timer en ettermiddag i juni.

Brennbart avfall var den klart største kategorien, og dette kan være så mangt. Tidligere år har en stor andel av vekten bestått av trepaller, men i år var det langt færre.

– Vi fikk inn færre paller i år, siden mange har blitt ryddet opp på andre dugnader de siste to årene, sier Teigen ved avfallsanlegget.

Jevnt påfyll

4,3 tonn er mye i lille Longyearbyen, synes Silje M. Hagen. Likevel er dette 500 kilo mindre enn man plukket på samme dugnad i fjor. Deler man opp de 4,3 tonnene, utgjør det 12 kilo nytt søppel langs byens gater - hver dag hele året.

Plukker sneiper

12 kilo nytt søppel hver dag er mye. En god andel av disse kiloene er sigarettsneiper. Mens «alle» er enige i at noe må gjøres med plastavfall på avveie, ser det likevel ut til at de som røyker ikke tenker på at sneipen er laget av plast. Rundt 90 prosent av den består av plastikk. Om det havner mer sneiper på gata i Longyearbyen fordi det er billig å kjøpe sigaretter her, skal være usagt.

Én ting er i hvert fall sikkert: Det er mange sneiper som kastes rett på bakken. Det vet Silvia Galli som de siste ukene har plukket sneiper daglig. Hun har ikke tall på hvor mange kilo det har blitt. De som har fulgt med på sosiale medier de siste ukene, har sett hvor mange sneiper hun finner hver gang hun er ute. Boks på boks med sneiper, som hun mener burde være helt unødvendig.

Dette plukket deltakerne på bydugnaden på to timer:

Powered by Labrador CMS