Tromsø har nå ansvaret for 113

Fra klokken 10 i dag tidlig tok AMK-sentralen i Tromsø over 113-telefonen når du ringer nødnummeret på Svalbard.

AMK-sentralen i Tromsø skal nå besvare alle henvendelser til 113 på Svalbard.
Publisert Sist oppdatert

Frem til i dag har du kommet til en sykepleier på vakt ved Longyearbyen sykehus når du har slått inn nummeret 113 på øya. Men etter at klokken ble 10 i dag er det nå akuttemedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) ved UNN i Tromsø som tar telefonen.

Avdelingsleder ved Longyearbyen Sykehus, Kristin Furu Grøtting.

– Dette har ligget i kortene en stund for vi er ekstremt sårbare når vi har en sykepleier på vakt som skal håndtere innringer og veilede, samtidig som personen skal melde videre og kanskje ringe inn bakvakter. Når du nå ringer 113 vil du komme rett til de som kan veilede også vil de samtidig kunne varsle opp hit, sier avdelingsleder ved Longyearbyen sykehus, Kristin Furu Grøtting.

Hun sier endringen er viktig for å sikre bedre håndtering av denne type hendelser. I tillegg mener hun det er en klar fordel at AMK i Tromsø tar over hovedansvaret ettersom de er mer drillet på å ta imot medisinske nødsamtaler og lettere kan koordinere videre med flere etater.

– Fordi vi bare har en sykepleier fysisk på huset på vakttid så blir vi veldig sårbare, så dette mener vi er en betydelig bedring av hvordan vi håndterer 113-telefoner, sier Furu Grøtting.

Fungerende avdelingsleder for AMK Tromsø, Inger Lise Kristiansen.

I en pressemelding sendt ut av UNN skriver de at ordningen har blitt testet ut på forhånd for å sjekke at telefoner har gått gjennom slik de skal. Men det er først i dag at den formelt er blitt iverksatt.

– Medisinske nødsamtaler fra Svalbard vil komme til AMK Tromsø på egen merket linje, «113 Svalbard». Her har vi samtidig utviklet en ny prosedyre for de som bemanner AMK-sentralen. Dette vil ivareta befolkningens behov for rask respons på 113-henvendelser, slik at ressurser blir alarmert og medisinsk veiledning blir gitt inntil kvalifisert hjelp ankommer, sier fungerende avdelingsleder Inger Lise Kristiansen ved AMK Tromsø.

Kristin Furu Grøtting forteller også at de gjennom testingen har hatt et godt og verdifullt samarbeid mellom AMK (UNN Tromsø), Sysselmesteren, Brann og Redning (lokalstyre) og Longyearbyen sykehus.

Powered by Labrador CMS