Åpnet jubileumsfeiring med frø
Mat- og landbruksminister Jon Georg Dale og Dagfinn Høybråten, generalsekretær i nordisk ministerråd, var de første som helte frø i glassylinderen.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Idag 26. februar er det ti år siden frøhvelvet åpnet. 24 representanter fra genbanker over hele verden har kommet til Longyearbyen for å være med på feiringen og deponering av nye frø. Dagen startet med at alle genbankene, en etter en, fikk helle frø i en sylinder i Møysalen på Unis.

Den samme cylinderen ble brukt første gang i 2006, da fem nordiske ministere helte i frø fra sine respektive land. Dale og Høybråten hadde med seg bygg og hvete.
– Dette er to viktige frøsorter for de nordiske landene, sa matministeren.
Viktig
Mat- og landbruksministeren sa at dette handler om folk og det handler om bøndene over hele verden og deres mulighet til å produsere mat for verdens befolkning.
Frøhvelvet skal ta vare på frøene for fremtidige generasjoner og sikre matkvaliteten.
– Vi fikk også erfare for en viktig rolle frøhvelvet spiller da det i 2016 ble hentet ut frø som ble fraktet til frøbanken i Aleppo, som var blitt bombet, og redeponeringen i frøhvelvet i 2017, sa Dale.
Genbank
Hari Upadhyaya er leder av genbanken ICRISAT I India. Han helte i elleve ulike frøsorter i sylinderen mandag morgen. Den indiske genbanken har flest frøporsjoner i frøhvelvet. De har tidligere deponert tilsammen 111.000 frøporsjoner fra 144 land.
– Det er fantastisk å være her på Svalbard og få være med på denne begivenheten, sa Upadhyaya.
Sylinderen skal stå på Svalbard Museum.
I ettermiddag skal det være en markering utenfor frøhvelvet og i kveld er det åpen forestilling på kulturhuset for alle.
Presse fra hele verden har kommet for å dekke denne begivenheten.