Tett kamp om ledervervet

Det blir spennende å se hvilke avtaler som inngås mellom partiene og hvem som til slutt ender opp med lokalstyrelederen.

Den 28. oktober skal det nye lokalstyret konstituere seg. Da vet vi også hvem som blir lokalstyreleder de neste fire årene. Nåværende lokalstyreleder (AP), Arild Olsen nummer to fra høyre og Terje Aunevik (V) lengst til venstre er begge aktuelle toppkandidater.
Publisert

Bare ni stemmer skilte Venstre og Arbeiderpartiet tirsdag ettermiddag da Svalbardposten gikk i trykken. Venstre hadde 333 stemmer, mens AP hadde fått 342 etter at 98 prosent av stemmene er telt opp.

De som overrasket mest var Venstre som gjorde et brakvalg. Arbeiderpartiet gjør også en veldig god prestasjon i å klare å stå så sterkt etter en veldig tøff fireårsperiode i posisjon. Nedleggingen av industriarbeidsplasser og utfordringene med sikring av byen etter de to skredene har fått stor og til dels mye negativ oppmerksomhet. Mange trofaste velgere har snudd dem ryggen. Men med stor utskiftning i byen kommer det mange nye velgere som skal finne sitt parti. Spenningen er derfor ekstra stor i denne lille byen.

Valgdeltagelsen på 61,7 prosent når 98 prosent av stemmene er telt opp er heller ikke dårlig. Mest sannsynlig vil denne havne på 62 eller 63 prosent når alle stemmer er telt opp. Ved lokalvalget i 2011 var den på 57 prosent og i 2015 på 61 prosent. Selv om byen har betydelig færre norske borgere enn ved de to siste valgene engasjerer innbyggerne seg likevel i lokaldemokratiet og lokalpolitikken. Det er veldig positivt.

Høyre og Miljøpartiet de grønne gikk ut som valgets klare tapere. Selv om Høyre har vært aktive i valgkampen har de mistet mange velgere. En mulig forklaring er at nykommeren Fremskrittspartiet har fått noen av stemmene og så har nok Venstre også kapret stemmer fra partiet.

Miljøpartiet de grønne har så og si vært helt fraværende i valgkampen og mister et mandat i lokalstyret. De har rett og slett ikke klart å engasjere velgere lokalt etter medvinden de har hatt på fastlandet.

Kampen om å få lokalstyrelederen står nå mellom Venstre og Arbeiderpartiet. I forrige lokalstyreperiode samarbeidet de tett med Arbeiderpartiet som hadde lokalstyrelederen og Venstre som hadde nestlederen. Det er lite sannsynlig at denne modellen videreføres. Det er vel heller ikke trolig at de bytter roller.

Venstre har klart og tydelig ytret at de vil ha lokalstyreledervervet med sin toppkandidat Terje Aunevik. Med et så godt valg bak seg er sannsynligheten også veldig stor for at de får det.

Selv om Arbeiderpartiet med sin lokalstyrelederkandidat Arild Olsen har fått flest stemmer må de finne en samarbeidspartner for å få flertall. Om de klarer det vil bare tiden vise.

Forhandlingene de neste ukene blir spennende. Arbeiderpartiet har styrt i 16 år. Det kan det bli slutt på. Den 28. oktober skal det nye lokalstyret konstituere seg. Vårt stalltips er at den nye lokalstyrelederen heter Terje Aunevik.

Powered by Labrador CMS