Ukens leder:

Penger til bedriftene må komme raskt

Fra å være et samfunn uten arbeidsledighet, har Longyearbyen nå den høyeste arbeidsledigheten i landet. Det viser i klarhet hvor sårbart dette samfunnet er.

Longyearbyen trenger penger på plass raskt for å opprettholde byens arbeidsplasser.
Longyearbyen trenger penger på plass raskt for å opprettholde byens arbeidsplasser.
Publisert

På landsbasis er 300.000 sendt ut i arbeidsledighet og de aller fleste de siste to ukene. Koronapandemien har sendt hele verden ut i en svært vanskelig og uoversiktlig situasjon. Ingen vet hvor lenge dette vil vare og hvor alvorlig krisen blir. Det er ingen tvil om at det er en krevende situasjon og alle blir på en eller annen måte berørt av den.

Regjering og Storting bevilget tirsdag den tredje krisepakken med økonomisk hjelp til bedrifter, studenter og en rekke andre tiltak for å opprettholde infrastruktur og kollektivtilbud.

Så lenge samfunnet står helt stille er det helt avgjørende at også Longyearbyen raskt får penger på plass som kan holde bedriftene i gang, og de arbeidsledige må få pengene de er lovet til livsopphold.

Påske blir en langt stillere uke enn den vanligvis er. Det er lite folk i gatene, på spisestedene og i skuterløypene. Alt ligger nede og faren for konkurs er stor for mange bedrifter.

Vi vet ikke hvilket samfunn vi våkner opp til når dette er over.

Svalbardsamfunnet er de siste årene bygd opp rundt turismen og det gjør byen ekstra sårbar. Industriarbeidsplassene i gruveindustrien hadde selvfølgelig vært kjærkomne nå. Det hadde gitt en mer stabil og forutsigbar situasjon.

I Svalbardposten foregår mye av kommunikasjonen internt på video og digitalt. Vi har også måttet tilpasse oss en annerledes arbeidshverdag. Intervjuer gjøres i god avstand eller på telefon. Vi har lagt planer for å holde avisdriften i gang, selv om situasjonen skulle forverre seg dramatisk.

Avisens inntektsgrunnlag er også truet siden vi baserer inntektene våre på annonser og abonnement. Uten et aktivt næringsliv må vi regne med betydelig nedgang i annonseinntektene. Mange medier har allerede permittert ansatte, Svalbardposten blir også påvirket av denne krisen.

Vi har heldigvis trofaste abonnenter og den siste tiden har vi også sett at flere tegner abonnement. Det setter vi umåtelig pris på.

Vi får til tider kritikk for å ta betalt for journalistikken vi produserer. Når det gjelder koronapandemien har vi lagt ut saker åpne som er vesentlige for innbyggerne. Disse gjelder i hovedsak smittevern, restriksjoner og politiske vedtak. Lengre reportasjer og saker som handler om konsekvensene av krisen er forbeholdt våre abonnenter.

Selv om dette blir en helt spesiell påske, og mest sannsynlig noe helt annet enn du opprinnelig hadde planlagt, så ønsker vi alle en god påske!

Ta vare på hverandre i denne vanskelige tiden.

Powered by Labrador CMS