– Alle bør ha den samme sikkerheten

Guideansvarlig Silje Marie Våtvik delte sin bekymring i sosiale medier for de som faller utenfor støtteordningene når de blir permittert. Hjertesukket vakte stort engasjement. Krisen bør lære oss å gi alle den samme sikkerheten, mener hun.

I OPPLAG: Guideansvarlig Silje Marie Våtvik har måttet  legge virksomheten i Svalbard Wildlife Expeditions på is på grunn av korona-krisen.
I OPPLAG: Guideansvarlig Silje Marie Våtvik har måttet legge virksomheten i Svalbard Wildlife Expeditions på is på grunn av korona-krisen.
Publisert
GUIDEANSVARLIG: Silje Marie Våtvik i Svalbard Wildlife Expeditions.
GUIDEANSVARLIG: Silje Marie Våtvik i Svalbard Wildlife Expeditions.

«...ikke alle føler sikkerheten med at de kommer til å klare seg», skrev Våtvik i Facebook-innlegget som skapte stort engasjement.

– Jeg har fått mange reaksjoner, det er veldig positivt oppi alt det negative: Folk bryr seg om hverandre, sier Silje Marie Våtvik i Svalbard Wildlife Expeditions.

Kontorene er tomme, utstyr og biler står i opplag. Frakoblet motorvarmerne for å spare strøm. Det er surrealistisk.

– Helt grusomt

For få dager siden feiret hun lønnsforhøyelse med medarbeiderne: Tidenes sesong sto for døren. Nå er alle permittert.

– Bare 20 dager etter at vi feiret, var alle permittert. Meg selv inkludert. Utkjørt og sulten la jeg meg på sofaen og skrev ned tankene mine. Særlig om alle de som ikke er så heldige som oss. Vi er tross omfattet av støtteordningene, men så mange jeg vet om som ikke er det. Som står helt på bar bakke. Det skrev jeg om, forteller Våtvik.

– Jeg hører fortvilelsen fra andre som ikke er like heldige som oss. Folk som har hele livet sitt her, jobb, familie, bolig. Som får to dagers lønn og siden ingenting. Hundrevis av mennesker som står uten inntekter, som ikke kan betale husleie eller kjøpe mat. Det er helt grusomt, synes hun.

Like rettigheter

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Innlegget er et av de mest delte og kommenterte i Svalbard-fora. Våtvik er glad for engasjementet.

– Vi bør være likestilte her oppe. Alle som jobber for norske selskap og de selskapene som betaler alle avgifter for sine ansatte. Så er jeg veldig enig i prinsippet om at man ikke skal kunne leve av velferdsordninger her, men når vi rammes av krise, bør vi ha den samme sikkerheten, mener hun.

– Vi bør lære av dette og finne en ordning slik at dette ikke skjer igjen, er hennes konklusjon.

Kort frist

Våtvik er betrygget av at myndighetene nå ser ut til å få en slik ordning på plass, med krise-dagpenger til de som faller utenfor -og kutt i prisene for offentlige tjenester for både private og bedrifter.

– Det er den riktige løsningen, at myndighetene løser det på et overordnet nivå. Mange har tatt til orde for å ordne kronerulling, og det er et flott uttrykk for den omsorgen jeg oppfatter at vi har for hverandre. Men det gjelder så mange at vi må konsentrere innsatsen mot å endre systemet, sier Våtvik bestemt.

Hun mener det er svært viktig at kriseløsningen kommer på plass raskt. Mange har allerede fått sin siste ordinære lønnsutbetaling på en stund.

– Det må fungere innen en måneds tid, mener hun.

Omsorg og omstart

Våtvik tør ikke spekulere i når hennes virksomhet kan starte opp igjen. Foreløpig har hun perspektiv ut mars, og nettbookingsystemet er satt på pause ut mai.

Jeg frykter at hele sommersesongen er ødelagt. Og ettervirkningene vil vare lenge; folk begynner ikke å reise utenlands på en god stund, så jeg tror vi må satse på tilreisende fra Norge i første omgang. Nå gjelder det å ta vare på hverandre fram til vi skal begynne å bygge oss opp igjen. Det var derfor jeg skrev innlegget, sier Silje Marie Våtvik.

Powered by Labrador CMS