Krav til sertifisering:

– Helt på sin plass

– Det ble sagt allerede i 1950 av Zapffe, norges største friluftfilosof, at stenging av naturen ikke er svar på ivaretakelse av naturen. Man må opplyse folket som bruker den, sier han.

SVALBARD HUSKY: Audun Salte har gått fra å være guide til å lede eget selskap. Han mener sertifiseringskrav er på sin plass.
SVALBARD HUSKY: Audun Salte har gått fra å være guide til å lede eget selskap. Han mener sertifiseringskrav er på sin plass.
Publisert

Daglig leder Audun Salte i Svalbard Husky er selv gammel Arktisk naturguide-student, har vært medlem i Svalbard Guide Association, og har jobbet for guidenes rettigheter. Han synes sertifiseringskrav er helt på sin plass, men er opptatt av at ordningen må bli smidig.

– Hvem skal stå for sertifiseringen? Er det en statlig institusjon uten kunnskap om Svalbard og guiding, Arktisk naturguide-studiet eller Visit Svalbard? Det er veldig mye som må tenkes gjennom, sier han.

Langt unna

Salte er skeptisk til at folk som sitter langt unna, uten lokalkunnskap og innsikt i hva som skjer og hvordan reiselivet på Svalbard fungerer, skal ta beslutninger. Blant annet reagerer han på arbeidet med å regulere Område 10 og Adventdalen.

– Det ble sagt allerede i 1950 av (Peter Wessel red. anm.)Zapffe, norges største friluftfilosof, at stenging av naturen ikke er svar på ivaretakelse av naturen. Man må opplyse folket som bruker den, sier han.

For å få til det, mener han det er riktig å profesjonalisere og sertifisere guidene.

– Det er mye god kunnskap på øya som kan være med på å styrke en sertifiseringsordning. Jeg håper de lokale vil bli hørt, sier han.

Salte mener det var en del unødig negativ omtale av reiselivet i meldingen fra regjeringen.

– Det er veldig mange seriøse aktører her. Reiselivet på Svalbard går fastlandet en høy gang, sier han.

Fire fulltidsguider

Ett av ønskene til regjeringen er flere fulltidsguider. Salte har fire fast ansatte guider, og fire sesongarbeidere. Flere av dem ønsker han å kunne ansette fast.

– Det er også grunnen til at jeg ønsker å bygge boliger i tilknytning til hundegården, for guidene trenger et sted å bo. Jeg ønsker å ha guider som blir over lengre tid. Det er mye arbeid med opplæring av nye ansatte, og det er en mye større utgift enn å ha fast ansatte, sier han.

Hundekjøreren er glad for at han har vært på begge sider av sjefsstolen, og forteller at for ham har det vært viktig å være påpasselig med arbeidstider, lønninger og arbeidsretter.

– Det er naturlig om du ønsker at noen skal jobbe for deg over lengre tid. Da må du ha fordeler og belønninger. Guidene fortjener å kunne utvikle seg og ha en rettferdig lønn, og det er godt for bikkjene å ha ansatte som blir over lengre tid og har et forhold til dem, sier han.

Powered by Labrador CMS