Bedriftseier frustrert over situasjonen

– Som investor på Svalbard tar jeg ikke lett på dette, sier Morten Astrup.

VIL TIL SVALBARD: Morten Astrup synes det er frustrerende å se utviklingen på Svalbard fra hjemmet sitt i utlandet. Bildet er fra en tidligere tur i Longyearbyen.
VIL TIL SVALBARD: Morten Astrup synes det er frustrerende å se utviklingen på Svalbard fra hjemmet sitt i utlandet. Bildet er fra en tidligere tur i Longyearbyen.
Publisert

Astrup deleier og styrelder i Svalbard Adventures og har vært med på å bygge opp selskapet over mange år. På telefon fra Sveits forteller han at han jobber steinhardt for å gjøre det som trengs for å redde bedriften.

– I denne situasjonen er det frustrerende å sitte her nede. Jeg håper å komme meg opp til Svalbard og jobbe med dette direkte. Nå håper jeg det blir lettet på innreiserestriksjonene etter hvert, sier han til Svalbardposten.

Problemene næringslivet på Svalbard nå befinner seg i er enorme. Det eneste positive med det, ifølge Astrup, er at det er så dominerende at det kommer til å bli tatt tak i fra flere hold.

Samtidig som han selv ønsker å komme seg til 78 grader nord så fort som mulig, håper han at en «åpning» av Svalbard igjen skjer gradvis og forsiktig.

– Det hadde vært dumt om vi var «på’n igjen» etter noen uker, sier bedriftseieren.

Stengte fjorder i tillegg

Astrup er også frustrert over at enkelte fjorder nå er stengt for ferdsel.

– Med så få tilreisende som er på Svalbard nå er det ganske utrolig at Sysselmannen fortsatt holder de stengt. Jeg forventer at de også gjør det som trengs for at reiselivsnæringen skal kunne levere unike produkter. Isen nærmer seg 1998-nivå samtidig som det knapt er folk. Denne arrogansen toppes av at de forventer å få innspill til ny verneplan i en tid der alle reiselivsbedriftene har staben permittert og kjemper for å overleve. Her må alle parter være innstilt på å justere kartet etter terrenget om vi skal bevare arbeidsplassene på kort og lang sikt, sier Astrup.

Sysselmannens miljøvernsjef Morten Wedege poengterer av fjordstengingen fant sted før koronaviruset var en stor sak på Svalbard.

– Vi har stor forståelse for den situasjonen reiselivet står i. Jeg har derimot ikke inntrykk av at forbudet i de avgrensede fjordområdene er et problem for den. Vi behandler alle søknader om dispensasjon, men så langt har vi bare fått to søknader, sier han.

Det er ikke Sysselmannen som har bestemt at høringsfristen for nye vernebestemmelser skal være kort. I går ble det kjent at Klima- og miljødepartementet, som styrer den prosessen, har gitt Miljødirektoratet en måneds utsatt frist for innspill til høringsnotatet.

Powered by Labrador CMS