– Hårete idé, men fullt mulig

Svalbard Turn mener det er en hårete idé å kjøre en etappe av Arctic Race of Norway i og rundt Longyearbyen. – Men det er fullt mulig, sier Helle M. Jakobsen.

I år ble det arrangert barnesykkelritt i Longyearbyen for første gang. Blir det langt større sykkelritt her i framtiden?
I år ble det arrangert barnesykkelritt i Longyearbyen for første gang. Blir det langt større sykkelritt her i framtiden?
Publisert

– Da jeg så dette i media syntes jeg mest at det var morsomt. Men jeg tror det er fullt mulig hvis arrangøren og lokalsamfunnet bare vil. Det vil kreve enormt med innsats og forberedelser, men hvis det hadde latt seg gjøre ville det vært et klart løft for samfunnet her nord, sier daglig leder Helle M. Jakobsen i Svalbard Turn.

Artig tanke

Det var mannen bak Arctic Race of Norway, Knut Eirik Dybdal, som i helga lanserte ideen om en prolog i rittet på Svalbard en gang i framtiden. Ideen ble luftet etter den første utgaven av suksessrittet var ferdig søndag, med Thor Hushovd som sammenlagtvinner.

– Nå som første utgave er ferdig, må vi tenke på å utvikle rittet videre. Jeg sier ikke at det blir til neste år eller året etterpå, men å ha en prolog for rittet på Svalbard som en slags framtidstanke syns jeg er veldig artig, sier Dybdal.

Han er opptatt av å vise verden spektakulære steder i nord og har lykkes med det ved å eksponere blant annet Lofoten i rittet. Svalbard gir ikke mindre spektakulære TV-bilder når øygruppa viser seg fra sine gode sider.

– Og slik jeg ser det er Svalbard en del av Nord-Norge, med omgivelser som jeg tror verden gjerne vil se i forbindelse med et sykkelløp, sier Dybdal.

Alt er mulig

Dybdal har selv ikke vært på Svalbard, og kunnskapene om veinettet i og rundt Longyearbyen er begrenset. Når Svalbardposten forteller at det ikke finnes en naturlig runde å sykle i, tar han det med knusende ro.

– Jeg er sikker på at det lar seg gjøre å holde et sykkelløp på de veiene dere har om man bare legger godviljen til. Hvis det ikke er veier går det an å bygge dem, eller i alle fall legge til rette slik at det går an å kjøre runder på sykkel, sier han.

Dybdal er for øvrig vant til å få til ting som i utgangspunktet virker vanskelige. Da han begynte med planene om Arctic Race of Norway ble han dømt nedenom og hjem av svært mange. Sist uke beviste han at hans en gang så usannsynlige planer faktisk ble en realitet.

Powered by Labrador CMS