USA åpner diplomatisk kontor i Tromsø

USA styrker sin tilstedeværelse i nord.

USA styrker sin tilstedeværelse i nord og åpner et diplomatisk kontor i Tromsø.

Kontoret de nå skal åpne vil være en såkalt «presence post» vil fungere som et mindre konsulat.

– Jeg erklærer i dag at USA vil åpne et eget kontor i Tromsø. Det vil bli vår nordligste diplomatiske tilstedeværelse, sa USAs utenriksminister Antony Blinken på en pressekonferanse under Natos uformelle møte i Oslo torsdag.

Han sier kontoret er et ledd i å forsterke arbeidet i det høye nord. Kontoret blir det eneste nord for polarsirkelen.

– Vår tilnærming er at vi vil sørge for at Arktis forblir et sted for fredfullt samarbeid. Det er et sted som blir stadig mer utfordret og som det blir viktigere å beskytte, og det er vi bestemt på å gjøre, sier Blinken.

I en pressemelding sier Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) at de ønsker utenriksstasjonen velkommen, og sier at fysisk tilstedeværelse blant annet vil kunne øke situasjonsforståelsen.

– USAs interesser i nordområdene er helt på linje med Norges og andre europeiske land, inkludert EU. Det handler om å samarbeide for sikkerhet og bærekraftig utvikling i Arktis, bekjempelse av klimaendringene og å fremme fred og stabilitet i nord, sier han.

USA har tidligere hatt et kontor i Tromsø fram til 1994, og den nye utenriksstasjonen vil inkludere én amerikansk diplomat.

Powered by Labrador CMS