Kappløpet om Nordpolen fortsetter

Canada vil gjøre krav på Nordpolen og det ressursrike havet rundt.

Kappløpet om retten til Nordplen fortsetter.
Kappløpet om retten til Nordplen fortsetter.
Publisert

Den kanadiske utenriksministeren John Baird bekrefter at Canada vil gjøre krav på Nordpolen og det ressursrike havet rundt. Han bekrefter også at kravet vil bli framsatt i forbindelse med en søknad til FN om utvidelse av territorialgrensen i nord, melder NTB.

Fra før har det både fra dansk og russisk hold vært hevdet at Nordpolen ligger på den enkeltes kontinentalsokkel. Senest i fjor sommer framsatte danskene med Færøyene og Grønland krav om utvidelse av territorialgrensen. Den aktuelle utvidelsen strekker seg helt fram til Nordpolen, drøye 700 kilometer nord for Grønland.

I 2007 hevdet russiske forskere å ha funnet en rygg (Lomosov-ryggen) som strekker seg fra sokkelen utenfor Sibir og opp til Nordpolen. Kravet ble avvist av de øvrige arktiske landene, Norge inkludert.

Dermed er det også klart at det kanadiske kravet kommer i konflikt med danske og russiske interesser. Landene vurderer også å gjøre krav på havet rundt Nordpolen, og vil begrunne sine krav med at Nordpolen ligger på deres kontinentalsokkel.

Powered by Labrador CMS