Drikker du mye kaffe?

Du slår neppe Bjørnøya-folket

– Oi, er det faktisk så mye. Det stemmer nok, for det står til en hver tid en fersk kanne med kaffe her. Vi får gi nattevaktene og alle de besøkende litt av skylda også, sier Maiken Vassel mens hun ler over telefon fra Bjørnøya.

Publisert
OVERLEVERES: Varene kom fra Kystvaktas skip, og alle lister ble gått gjennom for å se om alt kommer med.
DIESELSLANGER: 170.000 liter diesel må til for å gi lys og varme til stasjonen gjennom vinteren. Drivstoffet ble sendt inn til stasjonen via slanger som du ser på stranda her.
FLÅTE: Siden kystvaktskipet ikke kan gå helt inn til land på Bjørnøya brukes denne flåten.

Årets hovedforsyning med varer ankom Bjørnøya sist helg. Blant det de fikk var 50 kilo kaffe, men det holder bare til to måneder. Heldigvis kommer det kaffe jevnlig gjennom året.

– Vi fikk tørrvarer, dopapir og skrivepulter. Og mye diesel, opplyser Maiken Vassel. Hun er meteorologifullmektig i årets besetning på ishavsøya.

I helgen kom Kystvakten med årets hovedforsyning av varer til øya. Det skulle være nok til å holde liv i de ni personene som holder til der. I tillegg kommer det forsyninger med ferskvarer - frukt, grønt og lignende - flere ganger gjennom året.

Blant varene som ble fraktet i land på øya, var det ferske jordbær, som de satte stor pris på. Den siste måneden har de hatt lite frukt og grønnsaker.

– Vi har fått nye ferskvarer, men vi spiser fortsatt yoghurt med utløpsdato 12.5.19, og drikker fortsatt melk med utløpsdato 12.6.19. Begge er fortsatt like gode, sier Vassel.

Blant forsyningene som sist helg ble losset i land var det 170.000 liter diesel, kilometervis med dopapir og, ikke minst, 50 kilo kaffe. De to førstnevnte skal holde til ett års forbruk. Kaffen derimot, er bare nok til par måneders forbruk. Kaffe er en viktig ingrediens når man skal overvintre i Nordishavet.

Kaffetørste

50 kilo på to måneder. Det skulle tilsi at besetningen på øya slurper unna nærmere 300 kilo kaffe i løpet av et helt år. Det vekker nysgjerrigheten til Svalbardpostens redaksjon. Vi i nyhetsbransjen drikker mye kaffe, men det kan hende vi har funnet våre overmenn på Bjørnøya.

Hvor mange liter kaffe blir det ut av 300 kilo filtermalt vare, tro? I følge kaffeeksperter i Friele trenger du 60 gram filtermalt kaffe for å lage én liter av den mørke drikken. 1 kilo kaffe skulle dermed være nok til 16,6 liter ferdig drikke. Og 300 kilo blir hele 5.000 liter! Hvor mye kaffe drikker de egentlig der nede på Bjørnøya? Etter våre beregninger drikker dagens besetning på ni personer 1,5 liter kaffe - hver dag!

– Dette bør vel være mer enn nok til å holde seg våken gjennom vinteren?

– Ha ha ha. Ja, det står jo alltid en kanne med ganske nylaget kaffe på bordet her. Den er sånn passe stor og jeg tror det blir 12 kopper av den. Vi har jo nattevakt her, og mange som kommer på besøk, kaffebesøk selvfølgelig, sier Vassel.

Svalbardpostens redaksjon har også vært i kontakt med politiet hos Sysselmannen, der de selv mener å drikke en hel del kaffe. Men 1,5 liter daglig må de innrømme at var langt over det de selv drikker på Skjæringa.

Folksomt

Nye forsyninger innebar at det ble mye lasting og lossing forrige helg. Det ble folksomt på den ellers så rolige stasjonen, og flere har nå blitt igjen for å gjøre ulike årlige serviceoppdrag og annet på stasjonen. Dermed blir stasjonen snart klar for nok en vinter.

Før Kystvaktens skip forlot øya tok den også med seg alt søppel og tomgods som de har samlet opp det siste året. De må bare, for Guds skyld, huske å komme tilbake med mer kaffe om et par måneder.

Powered by Labrador CMS