Pia (10) fikk bruke flystripa som treningsbane

Langrennsgruppa i Svalbard Turn fleipet med at rullebanen var den perfekte skiløypa ...

Pia Helene Ervik i full fart på flystripa da Svalbard Turn fikk ha rulleskitrening der.
Pia Helene Ervik i full fart på flystripa da Svalbard Turn fikk ha rulleskitrening der.
Publisert

– Vi trodde vel egentlig ikke at vi skulle få lov. Vi har spøkt med ideen, sier leder i Svalbard Turn sin langrennsgruppe, Frank Nilsen.

Han humrer litt når han forteller at de har fleipet med at rullebanen på flyplassen hadde vært den perfekte skiløypa til å trene i.

– Vi har ledd av det før, men nå tenkte vi at vi fikk spørre flyplassjef Carl Einar Ianssen, og han sa ja med én gang, sier Nilsen.

Dårlige forhold i byen

Dermed fikk de avtalt at den forrige treningsøkten til gruppa skulle finne sted på flystripa på Svalbard lufthavn, bare avbrutt av et fly som skulle inn for landing.

– Det var egentlig ganske gøy. I byen er asfalten så dårlig å gå på, den er så ruglete. Her var det mye bedre, sier Pia Helene Ervik (10), som var en av dem som hadde fått spent på seg rulleskiene for anledningen.

De var 15 rulleskiløpere på treningen, og fikk seg nok en opplevelse av de sjeldne. I alle fall vedgår Nilsen at han ikke har hørt om rulleskitrening på rullebanen før.

– I fjor fikk vi midler til å investere i rulleski. Det ble en veldig populær gruppe i Svalbard Turn, og vi var heldige med at Hilmar Rekstens vei var nyasfaltert, sier Nilsen.

Selv om asfalten bare er ett år gammel, krever det nok et skarpt blikk for å vurdere asfalten som ny nå. Telehiv og partier som er gruset, gjør den ganske dårlig egnet til å gå på rulleski.

– Forholdene i byen er ganske begrenset. Det er grus og sand på veiene, og generelt sett dårlige veier til rulleski. Men vi kan koste rundt skolegården og gå litt der. Nå er vi på jakt etter en løype i byen hvor vi kan ha testløp, sier Nilsen.

– Så langt det lar seg gjøre

– Dere håper ikke å få trene på flyplassen fast da?

– Det hadde jo selvsagt vært en drømmesituasjon for oss, men vi forstår at det neppe kan gjøres permanent. Nå brukte vi det til å introdusere nye løpere, og gi dem en god oppstart for å få litt inspirasjon og entusiasme, sier Nilsen.

Han forteller at de har en løs avtale om å få til en økt på flyplassen også neste uke, og det har flyplassjef Carl Einar Ianssen et ønske om å få til.

– Det er moro å kunne legge til rette for barneidretten, og vi synes dette var et godt forslag. Vi er ikke bortskjemte med god asfalt i Longyearbyen, sier Ianssen, som også er nestleder i Svalbard Turn.

– Det er ikke så enkelt å få tilgang til flystripen, kommer dere til å gi dem tilgang senere?

– Det er en forutsetning at flytrafikken må gå i orden, men vi skal klare å finne noen vinduer, så lenge det ikke blir for ressurskrevende for oss. Vi strekker oss ganske langt etter å få det til, sier Ianssen, og viser til at det har blitt åpnet opp for sportsarrangement på andre flyplasser på fastlandet tidligere.

– Vi legger heller til rette for rulleski enn dragrace, sier han.

Powered by Labrador CMS