Isbjørn i Longyearbyen:

Avslutter aksjon på grunn av dårlig vær

På grunn av værforholdene har Sysselmannens helikopter nå måttet avslutte den opprinnelige planen om å presse isbjørnen i retning Van Mijenfjorden. Siste posisjon på bjørnen var da innerst i Bjørndalen.

Isbjørnen som kom inn i sentrum av byen fredag og lørdag morgen er sist sett i Bjørndalen. Sysselmannen ber folk være ekstra oppmerksomme.
Isbjørnen som kom inn i sentrum av byen fredag og lørdag morgen er sist sett i Bjørndalen. Sysselmannen ber folk være ekstra oppmerksomme.
Publisert

– Det betyr at vi ikke fullt ut kan forutse hvilken vei bjørnen beveger seg videre. Vi ber derfor nå om at folk er svært varsomme når de ferdes ute. Gi beskjed til Sysselmannen dersom det observeres isbjørn eller ferske bjørnespor, sier sysselmann Kjerstin Askholt i en pressemelding på Sysselmannens nettside.

Flytting

Sysselmannen vurderte tidligere i dag muligheten for å bedøve bjørnen og frakte den bort med helikopter, men det er ikke tilstrekkelig isbjørnfaglig kompetanse tilgjengelig i Longyearbyen i jula for å kunne gjennomføre dette.

Kommunikasjonsrådgiver hos Sysselmannen Terje Carlsen sier til Svalbardposten at det er en krevende operasjon å flytte en stor isbjørn. Det er ikke nok med veterinær som kan bedøve den, det må også være med isbjørneksperter fra Norsk Polarinstitutt.

– Dette på grunn av sikkerheten til de som er med og av hensyn til isbjørnen, sier Carlsen.

Beredskap

Alle tilgjengelige politiressurser, syv personer, er satt inn, men det er umulig å vite hvilken vei bjørnen kan ta. Carlsen sier det er uansett umulig å dekke hele området fra Bjørndalselva til Adventdalen.

- Vi har fortsatt høy beredskap for å forsøke å observere isbjørnen dersom den skulle nærme seg Longyearbyen igjen. Det er imidlertid vanskelig å forutse hvilken vei den da velger; det kan være samme vei som tidligere eller via Bjørndalen og Vestpynten - eller en helt annen vei, påpeker Kjerstin Askholt.

- Vi understreker også viktigheten av at folk følger med og melder ifra hvis de ser bjørnen eller ferske bjørnespor, sier hun.

Sysselmannen ber folk ringe 112 hvis de ser isbjørnen eller ferske spor etter den.

Aksjonen med å presse bjørnen videre til Van Mijenfjorden blir gjenopptatt så fort været tillater det.

Sysselmannen kan ikke svare på når isbjørnekspertise kan være på plass i byen slik at forflytning eventuelt kan iverksettes.

Powered by Labrador CMS