– Nå har jeg gått to måneder uten å bli våt på føttene

Han skrur på snøskutere dagen lang, men er veldig glad for det været og lyset han ser gjennom vinduene på verkstedet.

MEKANIKER: Øystein Tresvik (26) kommer fra bygda Fonnes i Austrheim som ligger lengst vest på det norske fastlandet. Skal du lenger vest må du ut på ei øy.
MEKANIKER: Øystein Tresvik (26) kommer fra bygda Fonnes i Austrheim som ligger lengst vest på det norske fastlandet. Skal du lenger vest må du ut på ei øy.
Publisert

Det finnes tusenvis av grunner til å komme til Svalbard. For Øystein Tresvik (26) var det været.

– Jeg var lei av regnet i Bergen. Nå har jeg gått to måneder uten å bli våt på føttene. Det er det lengste jeg har vært tørr noen gang, sier vestlendingen.

I Bergen går han under betegnelsen stril, siden han kommer fra et sted litt utenfor byen.

– Jeg kommer fra det fastlandspunktet som ligger lengst vest i Norge, forteller den glade mannen der han står med både nesa og nevene nedi motoren på en skuter.

Siden 1. desember har han jobbet på IGPs verksted. Tidligere har han jobbet som industrimekaniker på oljeraffineriet på Mongstad i åtte år. At verkstedet han nå jobber på er på vei inn i høysesongen har han ikke merket så mye til ennå, men han har hørt rykter om at det blir mer å gjøre når de kommer inn i mars.

At han og kona skulle ende opp på 78 grader nord er noe han har tenkt på i noen år.

(Saken fortsetter under bildet.)

– Svalbard var noe jeg fikk en idé om da jeg var i militæret, for da møtte jeg en som hadde vokst opp her. Jeg husker ikke hva han het, og vi hadde skytebanetjeneste sammen i bare et par dager, men det var nok til å så en tanke i meg, sier Øystein.

Og når man i tillegg liker snø og vinter, føler han litt at han er en slags klimaflyktning.

I løpet av en arbeidsdag får han tatt full service på minst et par skutere. Det er gøy å skru, og det er hyggelige kolleger.

– Jeg glemmer fort hva klokka er, og det er jo et bra tegn.

På de snart tre månedene han har vært her har han rukket å kjøpe seg to snøskutere, som allerede er testet ut i terrenget. Så mens folk flest i bergensområdet synes snøen er best når den faller ferdig måket, altså som regn, håper Øystein på mer snø og en lang skutersesong. Det er han nok ikke alene om i Longyearbyen.

Powered by Labrador CMS