I denne bransjen er det nesten ingen kvinner

Men Mari (38) har funnet drømmejobben på Svalbard.

Publisert

– Det er helt topp å fly helikopter, og det er veldig givende å være redningsmann. Jeg synes det er verdens beste jobb, sier Mari M. Martinsen.

Det er seks redningsmenn tilknyttet Sysselmannens to helikoptre av typen Super Puma AS332 L1.

Det ene er bemannet av to piloter, heisoperatør, heisoperatørassistent, redningsmann og anestesilege, og har én times beredskapstid. Det andre helikopteret har ikke anestesilege om bord.

Redder liv fra lufta

Redningsmannen er den som alltid heises først ned fra helikopteret, gjerne fra 30 meters høyde. 38 år gamle Martinsen kommer fra Nesodden og bor på Lørenskog, men har jobbet turnus på Svalbard i fire år. Én av oppgavene hennes er å hente opp pasienter. Vanlige oppdrag er skuterulykker og sykdom eller skade om bord på trålere.

Hun husker spesielt godt et krevende oppdrag hun var med på høsten 2015. Da var hun fortsatt fersk i jobben, og helikopteret skulle hente en pasient som fikk hjerteproblemer på en båt sør-øst for Hopen.

– Det var mitt første oppdrag under røffe forhold. Det var fem meter høye bølger. Båten beveget seg opp og ned, og fra side til side. Det var glatt på dekk, snødrev og dårlig sikt. I mørketiden bruker vi nattbriller, men i overgangen til mørketiden kan det være vanskelig. Det var en spennende og utfordrende tur. Mye kunne gått galt, men det gikk fint med både redningsmannskapet og pasienten, forteller Martinsen.

Eksotisk natur

Hun var ikke på vakt da de store hendelsene inntraff de siste årene.

– Er du glad for at du slapp å jobbe under det store skredet, helikopterulykken utenfor Barentsburg eller skuterulykken på Tempelfjorden?

– Nei, tvert imot. Jeg skulle gjerne vært på jobb og bidratt, sier hun.

Når Martinsen har fri, drar hun enten hjem til fastlandet eller nyter Svalbard-naturen gjennom skuterturer, skiturer eller toppturer.

– Svalbard er et fantastisk sted å være. Naturen er eksotisk, og livet her oppe passer meg veldig godt, sier Martinsen.

Nummer fem i norgeshistoriens

Hun er bare den femte kvinnelige redningskvinnen i Norge gjennom tidene. Kun to av dem er fortsatt aktive, Martinsen hos Lufttransport og en redningskollega i Forsvaret.

– Det er ganske få. Opptakskravene er tøffe, men jeg oppfordrer flere jenter til å søke. Jeg var spent på hvordan det ville være å komme som kvinnelig redningsmann inn i et så mannsdominert miljø, men det har jeg opplevd helt problemfritt, sier Martinsen.

Å henge fra et helikopter i 30 meters høyde under røffe værforhold er imidlertid ikke for alle.

– Adrenalinnivået er høyt når man er på oppdrag, men man kan ikke tenke på at det er skummelt. Jeg må fokusere på den jobben jeg skal gjøre. En redningsmann skal kunne holde hodet kaldt og kanskje ikke være lettskremt, sier hun og ler.

Her kan du lese om flere Svalbard-folk

Powered by Labrador CMS