Starter på ny overvintring

Sunniva Sorby og Hilde Fålun Strøm, som har tilbragt store deler av det siste året på Bamsebu, har bestemt seg for å ta en ny overvintring.

Sunniva Sørby (t.v.) og Hilde Fålun Strøm ser frem til å komme tilbake til Bamsebu.
Sunniva Sørby (t.v.) og Hilde Fålun Strøm ser frem til å komme tilbake til Bamsebu.
Publisert

Det melder de i en pressemelding.

Avlyste planer

– Klimaendringene tar ikke pause, og da kan ikke vi gjøre det heller. Arbeidet vårt er enda mer relevant og viktig nå under pandemien, siden det utføres lite annen forskning i felt, sier Sorby.

De skulle bruke sommeren og høsten på foredrag og bokturné, men på grunn av pandemien er disse planene avlyst.

– Enorm rekkevidde

Sammen med Strøm er de to de første kvinnene i historien som har overvintret i Arktis uten menn. På Bamsebu samlet de inn data om nordlys, marin plast, skyformasjoner, is, havvann, planteplankton og dyreliv.

«Deres selvpålagte isolasjon har hatt en enorm rekkevidde: Sammen med ‘Exploring by the seat of your pants’, et globalt nettverk for undervisning på tvers av kontinenter, har de involvert elever fra hele verden i forelesninger om temaer som nordlys, havplast og globale værmønstre», skriver de i pressemeldingen.

Tid for å engasjere seg

I utgangspunktet skulle Sorby og Strøm returnere fra Bamsebu 8. mai, men på grunn av koronapandemien ble uthentingen kansellert. Da det ble klart at ingen av dem hadde noen jobb å gå tilbake til, og Sorby ikke kunne dra hjem til Canada, fant de det riktig å forlenge oppholdet noen måneder. Nå har de altså bestemt seg for å ta en overvintringssesong til.

– Selv om omgivelsene vi lever i er utrolig vakre, kan vi ikke benekte det faktum at vi er vitne til de ødeleggende effektene av den raskt akselererende globale klimakrisen nesten hver dag. Vi vil fortsette vår globale dialog og datainnsamling. Det er tid for å engasjere seg, ikke å gi seg, sier Strøm.

Etter planen skal de returnere til Bamsebu sent i oktober, og bli der til mai 2021.

Powered by Labrador CMS