Vurderte selvmord, men ranet banken for å få oppmerksomhet

30-åringen ville levere pengene tilbake til banken, men slapp ikke inn. Planen med å dra til Svalbard var å ta sitt eget liv.

Det var 21. desember i fjor at den 30 år gamle russeren truet til seg 70.000 kroner med våpen fra banken i Longyearbyen. Nå er mannen dømt til fengsel og til å betale oppreisning til de bankansatte.
Det var 21. desember i fjor at den 30 år gamle russeren truet til seg 70.000 kroner med våpen fra banken i Longyearbyen. Nå er mannen dømt til fengsel og til å betale oppreisning til de bankansatte.
Publisert

Det var 21. desember i fjor at Sparebank1 i Longyearbyen ble ranet. Det er nå avsagt dom i saken. Tiltalte, en 30 år gammel russisk statsborger er dømt til ett år og to måneder ubetinget fengsel. I tillegg må han betale 20.000 kroner hver til tre bankansatte i oppreisning.

Fortvilet

I dommen fra Nord-Troms tingrett kommer det fram at det var en fortvilt ung mann som sto bak ugjerningen. Han var så nedstemt over sin egen livssituasjon at han ville ta sitt eget liv.

Svalbard ble valgt som sted, fordi han hadde hørt at det her var lett å få tak i våpen. Han fikk bæretillatelse og leide seg våpen, men klarte ikke å gjennomføre selvmordet. I stedet begynte han å tenke på måter han kunne bli pågrepet av politiet på.

Truende

På morgenen 21. desember bestemte han seg for å utføre ranet av banken. Han tok med seg det ladde geværet og gikk inn i bankfilialen. På Google hadde han lært seg hva han skulle si på engelsk. Han framsto rolig, og tre bankansatte ble involvert i hendelsen. Mens det hele pågikk holdt mannen tidvis våpenet i vannrett posisjon, rettet mot de bankansatte. I retten har alle tre forklart at de opplevde situasjonen som truende.

Gikk vekk

Etter at mannen hadde fått utlevert 70.000 kroner, gikk han tilbake til forretningen han hadde leid våpenet fra. Han ble refset for at han gikk rundt med et ladd våpen i sentrum. Deretter gikk han tilbake til banken for å levere tilbake pengene, men de bankansatte nektet å slippe ham inn. Han ble pågrepet av politiet uten dramatikk etter dette. Hele ransbeløpet ble levert tilbake, og mannen tilsto umiddelbart.

Powered by Labrador CMS