Flyforbudet gjelder ikke Svalbard:

– Vi har i dag hatt en god og normal dialog med Barentsburg

Sysselmester Lars Fause opplyser at situasjonen på Svalbard er uforandret, og hans fullmakter er de samme.

Sysselmester Lars Fause sier at hans fullmakter på Svalbard er de samme.
Sysselmester Lars Fause sier at hans fullmakter på Svalbard er de samme.
Publisert

– Mine fullmakter er ikke endret, vi følger tett med på situasjonen og er klar over at dette også gjelder den lokale situasjonen. Vi opprettholder høyt fokus på samfunnssikkerhet og beredskap, og skal ha møte med lokalstyret i dag, sier Fause.

Ingen føringer

Søndag ble det avgjort at luftrommet stenges for russiske fly i store deler av Europa, også i Norge. Det er ingen ruteflyvninger fra Russland til Longyearbyen, men på Kapp Heer utenfor Barentsburg er en ikke-kommersiell helikopterlandingsplass.

– Hva med helikoptertrafikken fra Barentsburg?

– Vi har ikke fått noen føringer fra Oslo, så alt er som før, sier Fause til Svalbardposten.

Direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt hos Luftfartstilsynet, Håvard Vikheim sier at restriksjonene ikke gjelder Svalbard.

– Forskrift om restriksjoner for russiske flygninger trådte i kraft 28. februar kl. 09.15. Restriksjonene gjelder flygninger i norsk luftrom i Polaris FIR. Det vil si luftrom over Fastlands-Norge. I forskriften er det ikke vedtatt restriksjoner for flygninger over Svalbard og Jan Mayen. Dette innebærer at helikoptertrafikken internt på Svalbard ikke er omfattet av restriksjonene, opplyser Vikheim.

– God og normal dialog

Onsdag denne uken hadde sysselmesteren planlagt å besøke gruvedirektøren og skolen i Barentsburg. På spørsmål om turen går som normalt ønsker Fause ikke å svare på.

– Vi har i dag også hatt en god og normal dialog med Barentsburg. Ansvaret for samfunnssikkerhet og beredskap gjelder også Barentsburg, det er uforandret. Utover dette ønsker jeg ikke å bidra med opplysninger, sier han.

Han sier at de har hatt møte for å diskutere situasjonen.

– Jeg har hatt møte med ledelsen på morgenen, vi jobber etter føringene forutsigbarhet, stabilitet og langsiktig tenking. Vi jobber trygt og godt innenfor de fullmaktene vi har, sier Lars Fause.

– Jeg må si det same som jeg sa i forrige uke, keep calm and carry on, sier han.

Powered by Labrador CMS