Krisen i Ukraina:

Forandrer ikke trusselbildet for Svalbard

– Vi er inne i en uoversiktlig og farlig tid sikkerhetspolitisk. Men ut over det sikkerhetspolitiske har det ingen konsekvenser for Norge og heller ikke for Svalbard, sier sysselmester Lars Fause.

Ingen trussel: – Keep calm and carry on, sier sysselmester Lars Fause.
Ingen trussel: – Keep calm and carry on, sier sysselmester Lars Fause.
Publisert

I natt gikk Russland til angrep på Ukraina og mange stiller seg spørsmålet om dette vil få konsekvenser for Svalbard. Ifølge sysselmesteren endrer de ikke på sine egne aktiviteter.

– For våre egne planer er det ingen endringer, men vi holder oss oppdatert gjennom Utenriksdepartementet og Politidirektoratet. Vi har tenkt å gjennomføre kontordagen i Barentsburg i morgen og jeg skal besøke gruvedirektøren og skolen neste onsdag som planlagt, sier Fause.

Brifet staben

Sysselmesteren og sikkerhetstjeneste har fulgt nøye med på situasjonen lenge og det som skjedde i natt var ventet. I dag tidlig brifet han sin egen stab om situasjonen og sa følgende:

– Punkt én er at Russland har erklært krig mot Ukraina klokken 04.00 i natt og vi ser en fullskala invasjon på flere fronter.

– Punkt to er at det har kommet en massiv fordømmelse fra FN, Nato, statsledere og vår egen statsminister. Det er et klart folkerettsbrudd.

– Punkt 3 er at dette er en forventet utvikling. Det er uklart, men vi har ingen opplysninger om intensjoner utover Ukraina, sier Fause.

Dette blir bekreftet gjennom talen Vladimir Putin holdt i natt i forbindelse med invasjonen.

– Vår tolk, Stein-Magne Wiik fulgte med på talen til Putin i natt og han bekrefter det jeg sa om at det er Ukraina som er målet. PST sier at trusselbildet for Norge og Svalbard er stabilt. Når det gjelder politi og det politimessige blir vi brifet av politidirektoratet seinere i dag. Fram til det er det ingen endringer i aktivitet, sier Fause.

Les også: – Nå vet min mor hvor nærmeste bomberom er

Reis til Barentsburg

Sysselmesteren er ikke i beredskap og hvis folk ringer og spør om de kan reise til Barentsburg er svaret, ja.

– Vi har etter oppdatering med Oslo, ingen endret aktivitet for Sysselmesteren på Svalbard. Bortsett fra at vi følger veldig nøye med. Vi blir ikke overrasket over noen ting, sier Fause.

– Keep calm and carry on, sier han.

Hva betyr dette for folk i Barentsburg hvis det blir strenge sanksjoner vet ikke Fause nå. Det er nettopp dette han skal prøve å få svar på ved sine besøk denne og neste uke. Spørsmålene som dukker opp er om minibanken blir stengt i Barentsburg og om det blir vanskelig å reise mellom Svalbard og Russland.

Generalkonsul Sergey Gushchin ønsker foreløpig ikke å kommentere situasjonen i Ukraina eller hvordan dette kan påvirke befolkningen i Barentsburg.

Powered by Labrador CMS