I knipe på grunn av ferietvang

Longyearbyen lokalstyre bestemte i februar at barn må tas ut av barnehagen i tre sammenhengende uker i skoleferien. Det fører til at mange foreldre havner i en knipe.

Foreldre tvinges til å ta ungene ut av barnehagen i tre sammenhengende uker i skolens sommerferie. Det skaper problemer for mange familier. Fra venstre: Veronica Langteigen, Maya Everise Langteigen (2), Kristoffer Halvarp, Julia Paulsen, Natalia Paulsen (2) og Stine Teigen.
Publisert
Maya Everise Langteigen (t.v. 2) og Natalia Paulsen (2) er lykkelig uvitende om dilemmaet som foreldrene kommer oppi med nye regler for ferier. De eneste som er sikkert er at de to liker å være i barnehagen.

– Vi har allerede tatt ut fem uker med ferie. Familien reiste til Thailand i hele februar, og vi har ikke mer ferie igjen i 2019, sier Stine Teigen.

Hun og familien har frist til fredag denne uken med å gi beskjed om hvilke tre uker de skal ta tre år gamle Liam ut av barnehagen i løpet av skoleferien.

Problemet er bare at foreldrene ikke har ferie å ta av i sommer.

Alle negative

19. februar bestemte Oppvekst- og kulturutvalget (OKU) i Longyearbyen lokalstyre (LL) at vedtektene i barnehagene skulle endres. Nå må foreldre ta ungene ut av barnehagen i tre sammenhengende uker i løpet av skolens sommerferie. Vedtaket begrunnes med at det er vanskelig å utføre vedlikehold med full drift i barnehagene, og at det er vanskelig å avvikle ferie for pedagogene uten redusert drift på sommeren.

Det kom inn 14 høringsuttalelser til saken. Samtlige var negative til å innføre ordningen. OKU trosset uttalelsene, og innførte ordningen likevel.

Asiatisk problem

Julia Paulsen er fra Indonesia. Hun reiste hjem i tre uker i vinter, blant annet for å kunne møte familie og feire kinesisk nyttår, som er en av de største høytidene. Det er flere grunner til at pålagt ferie på sommeren passer veldig dårlig for henne.

– For meg og mange andre asiater i Longyearbyen passer det bedre å ta ut ferie på vinteren. Det er den vanligste ferietiden i hjemlandene våre, sier hun.

I tillegg er det ugunstig med pålagt ferie på sommeren for arbeidsgiver. Paulsen jobber i reiselivsnæringen.

– Sommeren er høysesong for oss. Arbeidsgiver ser gjerne at vi tar ferien på andre tider av året, sier Julia Paulsen.

Familiesamfunn

For Kristoffer Halvarp betyr vedtaket i OKU fra februar at han og familien må endre planene de har lagt for resten av året. Det går på et vis, men han er likevel kritisk til at foreldre i Longyearbyen skal tvinges til å ta tre sammenhengende ferieuker på sommeren.

– Dette skal være et familiesamfunn. Vi må tenke på hvor vi bor, sier han.

Han mener ekstrem mørketid og mye kulde vinterstid gjør at det burde tilrettelegges slik at det skulle være mulig å legge ferien til denne årstiden.

– Så er det fint med litt fleksibilitet før ungene begynner på skolen. Når ungene begynner på skolen blir vi jo nødt til å forholde oss til skoleferien, sier Halvarp.

For stram frist

Veronica Langteigen sitter i Foreldrenes arbeidsutvalg (FAU). Da forslaget til endring i vedtektene kom i fjor høst, var FAU en av de fjorten høringsinstansene som var negative.

– Vi synes ikke det skal være slik her oppe. Det er et spesielt samfunn med spesielle behov, og det må lokalstyret ta inn over seg, sier hun.

Et annet problem enkelte foreldre opplever er at de rett og slett ikke har opparbeidet seg nok ferie til å kunne ta barna ut av barnehagen i tre sammenhengende uker allerede denne sommeren.

– I tillegg til at FAU er kritisk til den nye ordningen, mener vi at den kom for brått på. Det burde i det minste være en overgangsperiode, slik at familiene det gjelder kan tilpasse seg, sier Langteigen.

Tar opp saken

Gruppeleder for Svalbard Høyre i lokalstyret, Kjetil Figenschou, har engasjert seg. I lokalstyremøtet mandag kveld skal han ta opp saken.

– Det er nok en del politikere fra alle partier som har sovet i timen her. Jeg håper å få lokalstyret med på å snu avgjørelsen, sier han.

Han legger til at hvis vedtaket blir stående, så vil Svalbard Høyre jobbe hardere for at det etableres private alternativ til LL sine barnehager.

– Ved å pålegge familier ferie på et bestemt tidspunkt på året kommer vi i en situasjon der LL ikke leverer de tjenestene som innbyggerne etterspør, sier Kjetil Figenschou.

Powered by Labrador CMS