Nordpolkaos på hotellet

– Det er første gang jeg opplever en sånn situasjon, sier Viktor Voyarskij, ekspedisjonssjef ved Barneo-leiren på Nordpolen.

HØY TEMPERATUR: Noen var sinte og frustrerte, andre tok lettere på det. Barneos ekspedisjonskoordinator Viktor Voyarskij, i burgunder genser til høyre, forklarte og svarte på spørsmål etter beste evne.
HØY TEMPERATUR: Noen var sinte og frustrerte, andre tok lettere på det. Barneos ekspedisjonskoordinator Viktor Voyarskij, i burgunder genser til høyre, forklarte og svarte på spørsmål etter beste evne.
Publisert

I et stadig varmere møterom på Polarhotellet står Voyarskij foran en forsamling på nærmere 90 personer. Han har nettopp informert om at det ikke kommer til å bli noen tur til Nordpolen i år.

– Jeg har vært med på dette siden 1997, og det er første gang jeg opplever at vi må avlyse helt, sier Voyarskij til Svalbardposten rett etter møtet.

Underveis i møtet var ikke beskjeden akkurat klar og entydig, kanskje grunnet språklige misforståelser, Enkelte i salen spekulerte høylytt i at det heller var andre - diplomatiske og politiske - grunner til at arrangørene ikke fikk til å være så tydelige de ville.

Etter litt fram og tilbake utkrystalliserte det seg en kommunikasjon fra møteledelsen som gikk ut på at det rett og slett er for sent på sesongen. Man rekker ikke å fly alle 90 opp til Barneo på 89 grader nord. Det ser rett og slett ikke ut til at man får lange nok godværsperioder til å få alle opp og, ikke minst, ned igjen fra Nordpolen. Et par deltakere i salen syntes forklaringen var noe merkelig, siden værmeldingene, i følge arrangørene, var bra nok både fredag morgen og torsdag ettermiddag.

Samtidig skal isforholdene, i følge Barneo-organisatorene, være uvanlig gode, med opp til tre meter tykk is.

Penger på spill
I salen var det ekspedisjonsdeltakere som skulle gå med ski og pulk, deltakere i verdens nordligste maraton og folk som har kjøpt helikoptertur til polpunktet. Felles for dem alle, er at de skulle bruke Barneo-leiren som utgangspunkt for den siste delen av drømmeturen.

Etter hvert som beskjeden seg inn blant folk i salen, haglet det med spørsmål. «Hva skjer med billettene våre?» «Får vi pengene igjen?» «Kan ikke noen av oss dra?» «Får vi et brev fra dere som vi kan vise til forsikringsselskapet vårt?»
Stemningen spant fra oppgitthet, nervøs latter og over til sinne og frustrasjon. Kanskje ikke rart når enkelte i salen har betalt opp mot en halv million kroner for å komme seg til 90 grader nord. Flere uttrykte bekymring for at Barneo-selskapet kan gå konkurs som følge av avlysningen. Totalt har de brukt 2,5 millioner euro på årets avlyste prosjekt. Barneo-representantene som var til stede forsøkte etter beste evne å berolige med at folk både vil få pengene sine tilbake, eller får plass på neste års leir.

Maratontrøst
En liten trøst fikk deltakerne som skulle delta på maratonløp på Nordpolen. De får sannsynligvis løpt maraton i Adventdalen tirsdag morgen, skal vi tro løpsarrangøren.

Powered by Labrador CMS