Båtfører savnet på havet i hele natt

Båtføreren rotet seg bort da han skulle kjøre fra Longyearbyen til Diabasodden.

På posisjonen avmerket på kartet ble mannen funnet, etter at Sysselmannen hadde søkt etter ham med to helikopter i over to timer.
På posisjonen avmerket på kartet ble mannen funnet, etter at Sysselmannen hadde søkt etter ham med to helikopter i over to timer.
Publisert

- Mannen ble funnet klokken 06.15. Da hadde vi søkt med to helikopter i to og en halv time, sier sysselmannsførstebetjent Anders Haugerud.

Bakteppet for aksjonen var som følger. Båten MS «Stålbas», som brukes av Unis, lå utenfor Diabas-odden. En mann som skulle ta fly fra Longyearbyen i natt skulle kjøres til byen av en annen mann i en plast-RIB, og båtføreren skulle deretter returnere til MS «Stålbas». De to dro sent mandag kveld. Han som skulle ta fly, ble levert i byen, men etterpå ble det stilt.

- Klokken 02.20 fikk Sysselmannen melding fra MS «Stålbas» om at mannen som skulle returnere til båten ikke var dukket opp, sier Haugerud.

Hovedredningssentralen Nord-Norge ble varslet, og det ble først satt i gang søk i kaiområdet. Da dette ikke ga resultat, bestemte Sysselmannen seg for å ta i bruk tyngre hjelpemidler.

– Vi tok i bruk begge helikoptrene, og begynte å søke i Isfjorden klokken 03.45, sier Haugerud.

Det var stedvis tett tåke på fjorden, med vanskelige leteforhold. Klokken 06.15, to og en halv time etter at søket startet, ble det gjort funn.

Mannen ble funnet omtrent midt i Isfjorden (se kart). Han var ved godt mot, og led ingen nød. Men han hadde åpenbart kjørt seg vill. Han hadde ikke noe kart eller kommunikasjonsutstyr med seg, noe han fikk høre var uforsvarlig av Sysselmannens folk.

– Turen fra Longyearbyen til Diabasodden er ikke en lang tur. Men i tett tåke kan det likevel være vanskelig, sier Anders Haugerud.

Powered by Labrador CMS