Ber om penger til anestesilege

Universitetssykehuset Nord-Norge ønsker anestesilegebemanning i Longyearbyen. Lege kan være på plass til høsten.

Universitetssykehuset Nord-Norge ønsker å utstyre redningshelikoptrene i Longyearbyen med anestesilege.
Universitetssykehuset Nord-Norge ønsker å utstyre redningshelikoptrene i Longyearbyen med anestesilege.
Publisert

I et brev til Helse Nord, skriver Universitetssykehuset Nord-Norge at et av grepene som bør gjøres for å styrke den lokale helseberedskapen på Svalbard er å bemanne redningshelikoptrene med anestesilege.

For å få til dette ber de Helse Nord om over 16 millioner kroner.

– Dersom vi skal bemanne SAR-helikoptrene på Svalbard med anestesilege fra UNN, vurderer vi å utvide vakttjenesten for våre erfarne luftambulanseleger, med bred erfaring fra basene ved Evenes og Tromsø. De vil da gå vakter både på Svalbard og på fastlandet. I tillegg til å utvide vakttjenesten, vil vi over noe tid, ansette tre nye anestesileger for å dekke opp for vaktene som blir ledige på fastlandet, skriver klinikksjef Jon Mathisen ved Akuttmedisinsk klinikk i en epost til Svalbardposten.

Anestesilegen vil bistå det øvrige medisinske personellet på Longyearbyen sykehus i behandlingen av kritisk skadde og syke pasienter, samt bistå bilambulansen på Svalbard ved akutte oppdrag.

Møte i august
Svalbardposten skrev i vår at UNN jobber med å finne løsninger på ulike utfordringer ved Longyearbyen sykehus.

UNN ønsker svar på om de får midler til anestesilege i Longyearbyen, før de går videre med resten av bemanningskabalen.

– Vi ønsker ønsker et svar på dette først. Det er avtalt et oppfølgingsmøte om saken med Helse Nord i løpet av august, skriver Mathisen.

Dersom de får ja fra Helse Nord, kan anestesilege være på plass etter en til to måneder.

Avdelingsleder Aksel Bilicz forteller at Longyearbyen sykehus i sommer har beredskapsutfordringer grunnet alvorlig syke cruiseturister (se forrige sak).

– Hvor mye vil en anestesilege på helikoptrene kunne hjelpe på dette?

– En anestesilege som er helikopterlege er meget erfaren med kritisk syke pasienter, så ved behov vil legen eventuelt bli tilkalt til sykehuset, skriver Bilicz i en epost til Svalbardposten.

Livreddende utstyr
I tillegg til lege mener UNN det er nødvendig å investere i medisinsk livreddende utstyr som håndholdt ultralydapparat og en mini-hjerte-lungemaskin som kan brukes blant annet i helikopter.

– Dette er livreddende utstyr som vi ønsker å ha lagret på Svalbard. Dette spesialutstyret må i dag bli transportert til Svalbard ved alvorlige ulykker, sier Mathisen.

Powered by Labrador CMS