DEBATTINNLEGG

Sykehuset i Longyearbyen må få CT

Generalsekretær Tommy Skar og slagsykepleier Marita Lysstad Bjerke, i LHL Hjerneslag og Afasi mener Longyearbyen må få CT.
Publisert Sist oppdatert

Gjennom flere artikler har Svalbardposten satt søkelyset på akutt- og helseberedskapen på Svalbard. Flere har uttrykt kritikk mot eller bekymring for den. Fra LHL Hjerneslag og Afasi sin side er vi naturlig nok bekymret for hjerneslagberedskapen. Vi krever at sykehuset i Longyearbyen får CT- maskin og trombolyseberedskap.

Ved hjerneslag teller hvert sekund og minutt. Tid fra symptom til behandling avgjør utfallet, og i verste fall står det mellom liv og død. Når man får symptomer på slag, skal man direkte til sykehus med CT for å stille riktig diagnose. Viser den hjerneinfarkt (blodpropp), er optimal behandling trombolyse (blodproppløsende middel). Trombolyse gis ved innleggelse før det har gått fire timer etter symptomdebut. Når sykehuset i Longyearbyen ikke har CT, og pasientene må fraktes til Tromsø for diagnostisering og behandling, er hjerneslagberedskapen på Svalbard ikke god nok.

Når vi tar opp situasjonen på Svalbard blir vi møtt med at «alle» som bor der vet at akuttberedskapen er dårligere enn på fastlandet, og at alle som reiser dit må vite det. For oss er ikke det tilfredsstillende. Vi erkjenner at Svalbard er annerledes, men vårt utgangspunkt er alltid å forhindre de alvorligste utfallene ved hjerneslag. Og det kan man bidra til, både på Svalbard og andre steder. Men da må man sørge for at de som får symptomer på slag blir raskt diagnostisert og får optimal behandling.

Løsningen for sykehuset i Longyearbyen kan være løsningen som Universitetssykehuset Nord-Norge HF (UNN) de siste to årene har hatt ved distriktsmedisinsk senter i Midt-Troms på Finnsnes. Her har de en CT-maskin som fjernstyres av radiograf ved UNN Tromsø, mens klinisk undersøkelse, beslutningstaking og trombolysebehandling gjøres med støtte av videokonferanse med nevrolog før pasienten transporteres til slagenheten ved UNN Tromsø.

Vi utfordrer nå helseminister Ingvild Kjerkol, som besøkte Longyearbyen i april, om å signalisere offentlig støtte til dette. Og vi ber UNN prioritere en slik, eller tilsvarende, løsning for sykehuset i Longyearbyen.

Generalsekretær Tommy Skar og slagsykepleier Marita Lysstad Bjerke, LHL Hjerneslag og Afasi

Powered by Labrador CMS