Feil på fiberforbindelser

– Har innkalt beredskapsrådet til møte i dag

Den ene av de to forbindelsene på Svalbardfiberen er ute av drift.

Sysselmester Lars Fause har innkalt beredskapsrådet til møte om situasjonen.
Sysselmester Lars Fause har innkalt beredskapsrådet til møte om situasjonen.
Publisert

Dette melder Space Norway AS som eier og er ansvarlig for fiberforbindelsen mellom fastlandet og Svalbard. Kommunikasjonen til og fra Svalbard går likevel som normalt.

Sysselmester Lars Fause er på saken.

– Vi fikk første varselet fredag, og vi brukte gårsdagen på å bygge situasjonsbildet. Vi har forsøkt å finne årsaken til brudd på kabelen. I går ettermiddag besluttet vi å kalle inn beredskapsrådet til møte i dag, søndag, sier Lars Fause.

Skal undersøkes

Man har feilsøkt etter problemet siden fredag morgen, og samme kveld ble det oppdaget en feil på strømmatingen mellom 130 og 230 kilometer fra Longyearbyen. Der går kabelen fra relativt grunt til svært dypt vann, og for å reparere skaden må man få tak i et større, havgående kabelleggingsfartøy.

– Hvordan skaden har oppstått er ikke avklart, men dette undersøkes nærmere, skriver Space Norway.

– Jeg har blitt orientert om at det det har oppstått en feil på en del av den ene av to fiberforbindelser mellom Svalbard og fastlands-Norge. Kommunikasjonen til og fra Svalbard går likevel som normalt. Svalbardfiberen fungerer fortsatt, selv om den ene forbindelsen nå har sviktet, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp)i en pressemelding.

Møte søndag

Space Norway med sine samarbeidspartnere arbeider nå for fullt med å lokalisere feilen og finne ut av hvor raskt den lar seg utbedre.

– Justis- og beredskapsdepartementet følger situasjonen og holdes løpende orientert om arbeidet med feilsøking via Nærings- og fiskeridepartementet, som eier Space Norway. Departementet har også løpende kontakt med Sysselmesteren for Svalbard, sier justis- og beredskapsminister Emile Enger Mehl (Sp).

– I møtet i dag søndag ønsker vi å kartlegge konsekvensene, det blir jo en økt sårbarhet, sier Lars Fause.

Powered by Labrador CMS