Beredskapsrådet trer sammen på grunn av alvorlig smittesituasjon

Den alvorlige smittesituasjonen på fastlandet gjør at lokale tiltak må vurderes.

ALVORLIG: Sysselmann Kjerstin Askholt kaller inn beredskapsrådet på grunn av den alvorlige smittesituasjonen på fastlandet.
Publisert

– Vi kaller inn beredskapsrådet for Svalbard til et møte i mandag for å diskutere eventuelle lokale tiltak, sier sysselmann Kjerstin Askholt i en pressemelding.

Smittevernlegen ved Longyearbyen sykehus, Longyearbyen lokalstyre og Sysselmannen på Svalbard følger den alvorlige utviklingen i smittesituasjonen på fastlandet nøye.

Smittevernlege Knut Selmer ved Longyearbyen sykehus ber folk om å følge nøye med på informasjonen som kommer fra sentrale myndigheter og understreker viktigheten av å følge de nasjonale smittevernrådene.

- Vi viser spesielt til regjeringens reiseråd hvor de sterkt anbefaler alle om å unngå reiser som ikke er strengt nødvendige, sier han.

- Vi oppfordrer både fastboende og eventuelle tilreisende om å vurdere nødvendigheten av reiser mellom fastlandet og Svalbard, understreker smittevernlegen.

Hvilke tiltak kan være aktuelle?

– Både Sysselmannen, Longyearbyen lokalstyre og vi følger med det som skjer i Oslo-området, at kommunene får strenge restriksjoner på grunn av det nye mutant-viruset. Når det går seks fly i uka fra Oslo blir det jo en nær kommune. Vi følger også med hva kommunene i Troms og Finnmark gjør framover. Men det anbefales ikke unødvendige reiser og vi følger de nasjonale rådene. Vi bor på denne øya og det er skummelt å bli syk har, uansett sykdom. Du må til Tromsø og vår jobb er å tilrettelegge at man kommer dit, sier Selmer.

Det er uansett beredskapsrådet som i morgen tar stilling til om det blir ytterligere restriksjoner.

Er du bekymret?

– Jeg kan ikke være redd hvis jeg skal ha jobben som smittevernlege. Vi kan ikke la de bekymrede bestemme over en hel befolkning, sier han.

Selmer ikke fornøyd med tempoet i vaksineringen. Til nå er det bare fem personer over 75 år som er vaksinert på Svalbard.

– Det er latterlig lite, sier han og håper at 20 personer blir vaksinert i løpet av denne uka

Powered by Labrador CMS