Forhindrer ferdsel til brekanten:

Restriksjonene i gang igjen

Sysselmesteren har også i år endret forskrift om motorferdsel på Svalbard.

MOTORFERDSEL: Ifølge forskrift om motorferdsel på Svalbard er det ikke mulig å kjøre skuter til brefronten i verken Tempelfjorden eller Billefjorden.
MOTORFERDSEL: Ifølge forskrift om motorferdsel på Svalbard er det ikke mulig å kjøre skuter til brefronten i verken Tempelfjorden eller Billefjorden.
Publisert

Sysselmesteren opplyser på sine sider at endringen vil medføre ferdselsrestriksjoner på Tempelfjorden og Billefjorden. Forskriften gjør det heller ikke mulig å ferdes med skuter inn til brekanten.

– Det vi gjør er å beskytte leveområdene foran brefrontene som er en typisk plass med mye ringsel og streifende isbjørn, sier miljøvernsjef hos Sysselmesteren, Kristin Heggelund.

Forskriften forhindrer ferdsel inn til brefrontene på Tempelfjorden og Billefjorden, men åpner derimot for å krysse fjordene på nordsiden av Billefjorden og inn til Pyramiden, og rett over fra Nordenskiöldbreen til Pyramiden. Videre er det tillatt å krysse Tempelfjorden i en sone på sjøisen utenfor utløpet av Murdochelva og Kapp Schoultz.

LES OGSÅ:
Høring om ferdsel: – Det har vært mange meninger i sosiale medier

Hun sier at endringen i forskriften ikke er veldig ulik det den har vært tidligere, men at de har tatt hensyn til enkelte av høringsinnspillene i prosessen.

– Vi fikk tolv høringsinnspill, og har gått gjennom alle. Vi har på grunn av disse utvidet litt på kjøreområdet innerst i petuniabukta hvor ferdsel på land er utfordrende, sier Heggelund.

Heggelund forklarer forskriften som et aktivt grep for å verne om de dyreartene som lever på og nær sjøisen, som ringsel og isbjørn.

– Jeg synes det er trist og dystert at vi er nødt til å gjøre det. Isdekket i Arktis er redusert med over 40 prosent. Dette handler om å beskytte de gjenværende leveområdene og beskytte arter, noe Norge også er pålagt å gjøre gjennom den internasjonale isbjørnavtalen, sier hun.

Det åpnes for å søke om dispensasjon fra forskriften, men Heggelund sier at dette er forbeholdt særskilte behov. Da for eksempel for gjennomføre vitenskapelig arbeid.

Endringen i forskriften vil gjelde fra 1. mars 2022 til 1. juni 2022.

Powered by Labrador CMS