Denne blomsten er klar for et våtere klima

En av Svalbards mest kjente og kjære blomster, rødsildre, er i ferd med å tilpasse seg et liv i litt våtere omgivelser.

ROSA TUER: Rødsildre er en kjent og kjær art på Svalbard, og forskning viser at planten tilpasser seg et våtere klima.
ROSA TUER: Rødsildre er en kjent og kjær art på Svalbard, og forskning viser at planten tilpasser seg et våtere klima.
Publisert

Planten er vanligvis rød-rosa og lever i tette klynger, men er fleksibel og finnes også som hvit og i mer spredt formasjon. Den er spesielt tilpasset tørt og kaldt klima, og den hardføre, lavtvoksende planten har eksistert blant annet i Alpene i flere millioner år, og vandret nordover etter siste istid.
Nå følger Unis-forskerne en spennende utvikling der rødsildre-planter krysser sine ulike kromosomer, og de nye plantene kan opptre som frittstående, krypende vekster gjerne i mer fuktige områder.
– Rødsildre er en interessant plante, og i løpet av de siste årene har vi prøvd å lære mer om den, sier botaniker og førsteamanuensis Pernille Bronken Eidesen ved Unis.

Ser på genene
Eidesen har sammen med kolleger og studenter en rekke prøvefelt med 650 merkede planter oppover Adventdalen, der de følger livet til ulike planter fra de fuktige myrene i bunnen av dalen til langt oppe i den tørre fjellsiden.
Når planten har endret seg er forskerne usikker på, kanskje er dette oversett av arbeider botanikere har gjort tidligere.
Planten blir også studert på laboratoriet, der forskerne spesielt er opptatt av gensammensetning, og hvordan rødsildre endrer karakter som kanskje er for å tilpasse seg morgendagens litt våtere og mildere klima.
– Rødsildre har mange interessante egenskaper. Blant plantene er den tidligst ute med blomster allerede i månedsskiftet april-mai. Dermed er den alene når pollen skal spres med insekter, og forplantningen skjer da mer presist og målrettet, sier Eidesen.

Blander kromosomer
Høyarktiske planter har flere sett med kromosomer. Rødsildre fordobler sine egne kromosomer, noe forskeren kaller «turbo», noe som kan gi nye egenskaper og bedre klima-tilpassede egenskaper i påfølgende ledd.
– Rødsildren får dermed stor genetisk diversitet, og slik vi ser det vil den stå bedre rustet mot klimaendringene enn planter som ikke mikser sine kromosomer like vellykket, sier forskeren.
Planter som er tilpasset tørre og kalde forhold kan risikere å dø, om de ikke har evnen til å tilpasse seg. Botanikere utelukker ikke at floraen på Svalbard kan være en del endret i løpet av de kommende 100 år.
– Slik vi ser det gjør rødsildren suksess med sin tilpasning og blanding av enkelt- og dobbelt sett kromosomer, noe den høyst sannsynlig har gjort gjennom mange istider, sier Pernille Bronken Eidesen.

Bli abonnent på Svalbardposten

Hvilket abonnement passer for deg?

Alle abonnement blir automatisk fornyet til ordinær pris og løper til det blir sagt opp.

1 måned digitalt abonnement

Digital måned

10,- den første måneden, deretter 190,- per måned

for 1 måned

Bestill her

1 år papir og digitalt abonnement

Komplett HELÅR.

1980,-

for 12 måneder

Bestill her

6 måneder papir og digitalt abonnement

Komplett halvår.

1125,-

for 6 måneder

Bestill her

1 år digitalt abonnement

Digitalt helår

1380,-

for 12 måneder.

Bestill her

6 måneder digitalt abonnement

Digitalt halvår

860,-

for 6 måneder

Bestill her

1 år komplett sør for Bodø

2430,-

Full digital tilgang, eAvis og papirutgaven én gang i uken.
Portotillegg pr. avis fra Bodø og sørover pålydende kr 10,-

Bestill her

6 måneder komplett sør for Bodø

1345,-

Full digital tilgang, eAvis og papirutgaven én gang i uken.
Portotillegg pr. avis fra Bodø og sørover pålydende kr 10,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS