Svalbard Bryggeri og Bivrost lager destilleri:

Eksklusivt og dyrt

Svalbard Bryggeri og Bivrost starter produksjon av vodka, gin og akevitt på Svalbard.

Edle dråper: Daglig leder Robert Johansen ved Svalbard Bryggeri og daglig leder Tor Petter W. Christensen i Bivrost går sammen om å lage verden nordligste destilleri.
Edle dråper: Daglig leder Robert Johansen ved Svalbard Bryggeri og daglig leder Tor Petter W. Christensen i Bivrost går sammen om å lage verden nordligste destilleri.
Publisert

– Vi har etablert selskapet Svalbard Bivrost Distillery AS. Når måneden er omme, er vi klare. Tanken er rett og slett å sette i gang et destilleri. Bivrost eier 50 prosent og Svalbard Bryggeri Holding eier 50 prosent, sier daglig leder Robert Johansen ved Svalbard Bryggeri.

Den andre eieren er Bivrost, et velkjent destilleri som har sin base og produksjonsanlegg i Lyngen. Begge produsentene har jobbet i lengre tid for å få til et samarbeide.

– Det samarbeidet som vi nå sementerer gjennom en felles bedriftsetablering betyr egentlig realisering av en tanke vi har hatt i flere år om å etablere en produksjon på Svalbard. Å kunne gjøre det sammen med anerkjente Svalbard Bryggeri gjør oss veldig entusiastiske, sier daglig leder Tor Petter W. Christensen i Bivrost.

Produksjonen på Svalbard skal være vodka, gin og akevitt. Den skal være eksklusiv og ikke ha stort volum. I løpet av året ser de for seg at destilleriet er i drift.

Drømmer om brandy

– Det blir ikke så stort. Vi planlegger for 200 liter, det tankkapasiteten vi har. Men produksjonen kan gå helkontinuerlig. På sikte har jeg lyst å lage en brandy. En eksklusiv type brandy. Vi har jo en Svalbard-cognac, men den er jo laget helt andre plasser. Vi kan ikke kalle vårt produkt cognac, men en eksklusiv brandy har jeg smakt og det kan måle seg med den beste cognac, sier Johansen.

Bivrost sin kompetanse er viktig for oppstarten. Svalbardteamet vil få opplæring og produksjonsassistanse fra Lyngen. Noen småting må også på plass før de offisielt kan starte.

– Det som gjenstår er søknaden til Helsedirektoratet for en godkjenning. Så lenge du innfrir kriteriene skal det ikke by på problemer. Vi bruker Bivrost sin egen søknad, lokaliteter og sikkerhet. Det kreves strengere sikkerhet enn et vanlig bryggeri, det vil si tilgangen til bygget. Det er sterkere saker vi skal produsere, sier Johansen.

Verdens nordligste

– Vi har etter hvert skaffet oss spisskompetanse på arktisk alkoholproduksjon, noe som går på moderne prosessteknologi, råvareoptimalisering, miljøhensyn og ikke minst logistikkhåndtering. Å kunne overføre deler av den kompetansen opp til Svalbard kommer til å bli kjempe – spennende. Videre så befestes Bivrost – brandet sin posisjon som verdens nordligste på en fin måte. Vi tenker at kombinasjonen med Svalbard Bryggeri og vårt destilleri er en vinnende oppskrift på arktisk kompetanse - samarbeid. Vi vil gjennom denne satsingen kunne utvikle kvalitetsprodukter på Svalbard, med en særegen profil og legitimitet. Vi gleder oss, sier Bivrost-sjefen.

Men hva skal stå på flasken? Det blir et eget merke og eget navn. Mer får vi ikke ut av dem.

– Vi skal ha litt hemmeligheter framover. Vi har en plan, men den vil vi holde litt lengre på. Det skal være eksklusive produkter. Flasken skal være så fin at du ikke hiver den i søpla etterpå. Det blir kostbare produkter som for det meste skal gå til eksport. Vi skal ut i verden, sier Johansen.

På sikt kan det gi flere arbeidsplasser. Svalbard Bryggeri er ikke avhengig av store investeringer. De har arbeidskraften og lokalene.

– Vi vil ha flere bein å stå på og styrke arbeidsplassene vi har, sier Johansen.

Powered by Labrador CMS