Se video:

Leken bjørn på isen

Det har blitt sjeldnere og sjeldnere, men denne uka skjedde det igjen.

AUDIENS: Årets første bjørnebesøk på Bjørnøya var et faktum sist mandag. De siste årene har det vært langt mellom besøkene. Foto: Frank Andreas Amdal
Publisert
Isen pakker seg rundt Bjørnøya. Det gir isbjørnen bedre forhold for en visitt innom.
NYSGJERRIG: En av bjørnene kom ganske nær hovedbygningen. Her inspiserer den værstasjonens skyhøydemåler. Foto: Frank Andreas Amdal
HAVISEN KOMMER: Isen har pakket seg rundt Bjørnøya den siste uka. Foto: Frank Andreas Amdal

Mandag denne uka vandret årets første isbjørn forbi den meteorologiske stasjonen på Bjørnøya.

For en uke siden begynte havisen for alvor å omkranse øya, og de siste dagene kan de fortelle om hyppige bjørnebesøk på værstasjonen.

– Totalt har vi registrert tre forskjellige bjørn, der spesielt en av dem har vært innom stasjonen ved flere anledninger, opplyser meteorolgifullmektig Frank Andreas Amdal til Svalbardposten.

Den ser litt leken ut på videoen nedenfor. Hytta du ser i bakgrunnen i begynnelsen av videoen er badstuhytta til besetningen. Etter badstuen pleier de å dyppe seg i bekken utenfor. Det er den bekken bjørnen sklir på. Kanskje den egentlig ville ta en badstu, den også?

(Saken fortsetter under videoen.)

Video: Frank Andreas Amdal

Også i mars i fjor kom det bjørn til øya, og dette var da det første isbjørnbesøket på øya siden 2013.

Den mest nysgjerrige av bjørnene som har vært innom den sist uka, har vært bare ti meter unna vinduet på radiorommet. Trygt innenfor vinduet kunne besetningen på stasjonen se at bjørnen blant annet inspiserte skyhøydemåleren deres som står på bakken utenfor.

Is fra nord

Det er havisen som har ført med seg bjørnene til Bjørnøya. Isen kom drivende fra nord. Forholdene forandrer seg ganske mye fra dag til dag, man nå ligger isen rundt hele øya.

– De siste dagene har det blåst inn litt tykkere, tettere og mer bærekraftig is fra nord, som er utmerket for isbjørnbesøk. Den tetteste isen har vi på for øyeblikket på vestsiden av øya. Det er også verdt å nevne at det ikke har vært registrert like mye is her siden 2010, skriver Amdal i en e-post.

På værstasjonen bor det to hunder - Laban og Yukon - som har fungert veldig bra som isbjørnvakter og varslet besetningen hver gang bjørn har nærmet seg. I videoen nedenfor ser du hundene i aksjon.

(Saken fortsetter under videoen.)

Video: Frank Andreas Amdal

Hundre på Hopen

Mens dette var vinterens første bjørnebesøk på Bjørnøya, har ishavsstasjonen på Hopen langt hyppigere besøk. Så er også Hopen omkranset av fast havis på alle kanter, og ligger midt i isbjørnens vinterområder. Der feiret de bjørnebesøk nummer hundre tidligere denne uka.

Powered by Labrador CMS