Henvender seg til kommunen for koronatest:

Blir henvist til privatklinikk

Berit Ulvang har vært nede tre ganger siden testregimet ble innført, i forbindelse med rutinebesøk på sykehuset. Når hun skal teste seg for korona før hjemreise til Longyearbyen blir hun henvist til privatklinikk i Bodø, som tar 800 kroner for en hurtigtest.

Berit Ulvang reiser jevnlig til Bodø og må derfor ta koronatest. De siste gangene har hun blitt henvist til en privatklinikk for å ta koronatest før hjemreise til Longyearbyen.
Berit Ulvang reiser jevnlig til Bodø og må derfor ta koronatest. De siste gangene har hun blitt henvist til en privatklinikk for å ta koronatest før hjemreise til Longyearbyen.
Publisert

– Jeg ringte til kommunen og forklarte at jeg skulle ha det gratis, men man har ingenting man skulle ha sagt. Jeg blir henvist til vaksineklinikken, som er en privatklinikk, sier hun.

Ukjent med regimet

Første gangen hun var nede etter at testregimet ble innført var i månedsskiftet januar/februar. Da fikk hun testen gratis. Men de påfølgende gangene har hun blitt henvist til vaksineklinikken. For testene hun tok i tidsrommet 19. februar til 26. mars får hun refundert kostnadene, men ikke de etter det.

– Hun jeg snakket med på koronatelefonen hadde ikke hørt om at fastboende på Svalbard skulle få det gratis. «Du kan jo prøve, men det er ikke sikkert det går», var beskjeden jeg fikk, sier Ulvang.

– Rot og tull

Hvis hun må ta testen i Tromsø for å få den gratis, må hun dra dagen før for å bo på hotell. Da mannen hennes skulle reise fra Stavanger til Longyearbyen, med mellomlanding i Oslo, ble han nesten nektet ombordstigning i Stavanger, fordi han ville ta testen på Gardermoen. Ulvang har inntrykk av at det er mange forvirringer rundt testregimet, og det faktum at det skal være gratis for fastboende.

– Det er rot og tull alt sammen. Regjeringen fraråder fritidsreiser, men man ser jo hva som skjer i Longyearbyen. Det kommer turister fra alle kanter i landet, sier hun.

Ulvang synes at regjeringen trer urimelige regler over hodet på befolkningen.

– Hvis du ikke betaler så kommer du deg ikke hjem, presiserer hun.

Planen hennes er nå å fylle ut test-skjemaet på Bodø kommunes hjemmesider, og skrive i «merknads»-feltet at hun er fastboende på Svalbard og derfor skal ha testen gratis.

– Men det har jeg gjort hver gang, og jeg blir henvist til vaksineklinikken. Når det er som det er, at man skal få gratis test, må alle kommunene bli opplyst om det. Det er tydelig at kommunikasjonen her er dårlig, sier Berit Ulvang.

– Glipp fra kommunens side

Jørgen Bjørnstad, daglig leder ved legevakten i Bodø, forteller at det hele har vært en glipp.

– I forbindelse med utbruddet av den afrikanske mutasjonen skulle alle personer som skulle testes, bortsett fra dem med symptomer og fastboende på Svalbard, henvises videre til vaksineklinikken. Testkapasiteten ble overskredet, så vi samarbeidet med vaksineklinikken når det kom til personer som måtte testes i forbindelse med reise. Men fastboende på Svalbard skulle bli testet på legevakten, sier han.

Samme dag som Svalbardposten tar kontakt med Bjørnstad går han til de ansatte som svarer på koronatelefonen for å høre om hvilke rutiner de har når det kommer til test for fastboende på Svalbard.

– De som satt der i dag var klar over at det skulle vi ordne. Det er en misforståelse som ligger til grunn for at man har måttet betale tidligere. Fastboende på Svalbard er helt klart et unntak fra de andre som tar test i forbindelse med reise, sier Bjørnstad.

– Når det kommer til dem som har betalt for test på vaksineklinikken, får de kostnadene refundert, med tanke på at det hele var en glipp fra kommunens side?

– Det vil jeg anta, men det tør jeg ikke å si helt sikkert, svarer han.

Powered by Labrador CMS