Har ikke bestemt hvem som får jobben enda

Statsbygg har funnet byggentreprenør, men hvem som setter spaden i jorda er ikke avgjort.

Målet er at Skanska skal gjøre ferdig 40 av de 60 byggene i Gruvedalen i løpet av året.
Målet er at Skanska skal gjøre ferdig 40 av de 60 byggene i Gruvedalen i løpet av året.
Publisert

Skanska har fått oppdraget med å bygge de nye boligene i Gruvedalen, og allerede i år skal de første være klar til overlevering.

– Vi holder oss til fremdriftsplanen, selv om det er rett som det stod i forrige utgave av Svalbardposten. Vi er litt avventende, sier kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Aschim.

Grunnen til at ting lar seg vente på, er at det måtte komme midler fra revidert nasjonalbudsjett.

– Er det ikke penger i nasjonalbudsjettet, så kan det komme forsinkelser. Selv om vi er avventende nå, jobber vi med en del ting for å legge til rette for prosjektet, sier Aschim.

Ikke avgjort hvem som graver

Selv om det fremdeles er en del uvisshet knyttet til prosjektet, jobber Statsbygg med å få til en avtale om hvem som skal bygge ut infrastrukturen, deriblant vei, avløp og varme, i boligområdet.

– Vi har ikke signert noen avtale med entreprenører for infrastrukturen enda, sier Aschim.

Hun forteller at de vil ha formalitetene på plass først, men understreker at det er stor vilje til å gjennomføre prosjektet.

Modulbygg fra fastlandet

Det svenske eigde selskapet Skanska Norge har fått oppdraget med å bygge boligene i Gruvedalen.

– Planen er å bygge 40 boliger i år og 20 neste år, sier kommunikasjonsdirektør i Skanska Norge, Audun Brandt Lågøyr.

Audun Lågøyr i Skanska Norge.
Audun Lågøyr i Skanska Norge.

Firmaet har bygget på Svalbard tidligere, og har blant annet satt opp Unis-bygget, men Lågøyr forteller at det å bygge i Arktis er krevende.

– Den store forskjellen er transportavstanden, men også de klimatiske forholdene og mørketiden gjør at dette blir et annerledes prosjekt, sier han.

Boligene skal være moduler som blir produsert i Steinkjer, og utbyggeren lover at de skal heve boligkvaliteten på Svalbard.

– De bygges under tak i tørre omgivelser. Da har vi god kontroll på den bygningsmessige kvaliteten. Dessuten skal boligene være energieffektive.

– Har dere knyttet dere til lokale underentreprenører?

– Vi er i ferd med å kontrahere leverandører, og ser på muligheten til å benytte lokale ressurser, men vi kan ikke, av konkurransemessige hensyn, si mer om dette nå, sier Lågøyr.

Powered by Labrador CMS