Far og datter fikk seg en opplevelse de aldri vil glemme

– Jeg fortalte meg selv der og da at «alt kommer til å gå bra», sier slovenske Marko Cesnovar. Isbjørnen passerte ham og datteren på bare et par meters avstand.

PÅ FERIE: Pappa Marko Cesnovar og datteren Katja (10) fikk seg et minne for livet, bare 200 meter før hundesledeturen var over. Det hele skjedde så raskt at de ikke rakk å ta bilde av hendelsen.
PÅ FERIE: Pappa Marko Cesnovar og datteren Katja (10) fikk seg et minne for livet, bare 200 meter før hundesledeturen var over. Det hele skjedde så raskt at de ikke rakk å ta bilde av hendelsen.
Publisert
spor: Guiden med mest erfaring forteller Svalbardposten at bjørnen var liten. Her er et vanlig AA-batteri lagt i sporet for å sammenligne størrelsen. Foto: martin h. Munck / Green Dog
spor: Guiden med mest erfaring forteller Svalbardposten at bjørnen var liten. Her er et vanlig AA-batteri lagt i sporet for å sammenligne størrelsen. Foto: martin h. Munck / Green Dog
SPOR: Bjørnesporet der den har krysset skuterløypa inn i Bolterdalen. <br/>Foto: Martin H. Munck / Green Dog
SPOR: Bjørnesporet der den har krysset skuterløypa inn i Bolterdalen.
Foto: Martin H. Munck / Green Dog

Sist torsdag møtte et følge med hundesleder en isbjørn like ved en av hundegårdene i Bolterdalen. Det skulle bli en opplevelse Marko og datteren Katja (10) kommer til å huske for resten av livet.

Svalbardposten møter de to turistene på Mary-Ann’s Polarrigg der de snart har bodd i en uke. Far og datter er på ferie på Svalbard. I løpet av dagene de har vært her har de vært på fottur til både Varden og vært på snøskutertur. Far har også fått seg en tur til isgrotta på Larsbreen. Den siste organiserte aktiviteten de hadde bestilt var en tur med hundeslede. Dette så de fram til som feriens høydepunkt. Og det ble det til gangs.

– Jeg hadde lest mye om Svalbard før vi kom, og jeg vet det er mange bjørner her. Men det vi opplevde går det nesten ikke an å forberede seg på, sier pappa Marko.

Følget stanser opp

I et følge på fire hundesleder sitter han og datteren i den bakerste. Det er mer enn 20 kuldegrader ute, og både datteren Katja og en 11 år gammel jente i en australsk familie i følget begynner å bli kalde. Nå er det bare noen få hundre meter igjen til de er framme ved hundegården igjen. Men av en eller annen grunn stanser følget.

– Vi så det først litt etter at det hele startet, forteller pappa Marko.

Siden han er litt høyere så han opptrinnet som utspant seg ved første slede litt før datteren fikk sett noe. Der framme ved den første sleden var det en isbjørn, såpass oppfattet han. Men at guiden slo mot bjørnen med et tau, klarte han ikke å se fra der han satt. Akkurat den delen av historien fikk han med seg først da de hadde kommet inn i hundegården.

– Men jeg så bjørnen, og det fortalte jeg til Katja. Så tok det ikke lang tid før vi så bjørnen kom gående langs sledene og mot oss, forteller Cesnovar.

Tanker i en hundeslede

Bjørnen passerte far og datter på to-tre meters hold. Bak sleden deres sto danske Daniel Stilling Germer, som tilfeldigvis hadde blitt med for å hjelpe følget forbi et par steder der det var lite snø. På lik linje med de slovenske turistene, hadde heller ikke han sett isbjørn tidligere.

– Jeg tenkte at det beste måtte være å komme i bevegelse igjen. En sittende and er en død and, har jeg fått høre mange ganger, sier Germer til Svalbardposten.

Bjørnen trasket rolig forbi sledene, og dultet litt borti lederhunden til den bakerste sleden. Så luntet den forbi guiden og de to i sleden. Så forsvant den inn i mørket bak hele turfølget.

– Jeg følte det var litt farlig et øyeblikk, for bjørner er litt uforutsigbare. Da den gikk forbi fortalte jeg med meg selv at «alt kommer til å gå bra», sier faren.

Svalbardposten møter dem dagen etter isbjørnmøtet, og de kan begge to fortelle at de har det ganske bra nå.

Så at den ble presset

Det hele tok kanskje ikke mer enn et halvt minutt, men far og datter sitter igjen med følelsen av at de har vært med på noe helt unikt. Det skjønte de også på guidens reaksjon.

– Jeg tror guidene ble sjokkert også, for de hadde heller aldri opplevd dette, sier Cesnovar.

Etter at de kom seg inn i hundegården så turistene at Sysselmannens helikopter presset bjørnen oppover Bolterdalen.

Da Svalbardposten var ferdig å intervjue de to slovenske turistene møtte to personer en isbjørn, sannsynligvis den samme som de selv hadde sett, på Scott Turnerbreen. Den ble presset over mot Tverrdalen, og så langt har det ikke kommet inn flere observasjoner av denne bjørnen.

Powered by Labrador CMS