Isbjørn i Bolterdalen:

– Avliving er uaktuelt

En isbjørn har oppsøkt turfølger og skapt to akutte situasjoner de siste dagene. Sysselmannen vurderer ikke avliving, men følger situasjonen nøye.

Isbjørnen er i området ikke langt fra Longyearbyen. Sysselmannen ber folk være forsiktige og varsle.
Publisert

– Å avlive en isbjørn er absolutt siste utvei. Vi har foreløpig ingen planer om dette når det gjelder bjørnen i Bolterdalen. Dukker bjørnen opp igjen, vil vi gjøre nye forsøk på å presse den bort. I samråd med isbjørnfaglig ekspertise internt hos oss og hos Norsk Polarinstitutt vil vi også vurdere muligheten for å bedøve bjørnen og frakte den bort med helikopter, sier Ole Jakob Malmo.

Utenfor sonen

Området i Bolterdalen ligger utenfor den sonen nær bosettingen der Sysselmannen ifølge isbjørninstruksen og rykker ut ved observasjoner av bjørn.

– Sysselmannen har derfor valgt å presse bjørnen bort fra området. Vi følger situasjonen nøye, sier sysselmannsoverbetjent Ole Jakob Malmo.

Han understreker at det er svært viktig at alle bidrar til å hindre at isbjørn oppsøker Longyearbyen og gir Sysselmannen beskjed med én gang de observerer isbjørn ved eller i bosettingen.

Varsling

Sysselmannen oppfordrer alle til ikke å oppbevare kjøtt, mat og matavfall utendørs og å være lojale mot systemet for avfallshåndtering i Longyearbyen. Isbjørnen har svært god luktesans og tiltrekkes av matlukt.

Sysselmannen minner også om at det ikke er tillatt å oppsøke eller skremme isbjørn, slik at den blir forstyrret eller farlige situasjoner oppstår.

- Vi ber folk om å ikke oppsøke området og generelt være varsomme når de ferdes ute i felt, påpeker Ole Jakob Malmo.

Powered by Labrador CMS