Polfarerne til Longyearbyen denne helgen - eller i romjula

Sist helg kom Børge Ousland og Mike Horn fram til fartøyet «Lance». Skipet står fortsatt fast i isen.

SITTER FAST: «Lance» har sittet fast i pol-isen siden sist helg. Foto: Etienne Claret
Publisert

Da de to polfarerne, etter 87 dager på isen, endelig kom fram til båten, var det lettelse i hele hjelpeapparatet rundt dem. Og de to polfarerne ble vartet opp med en treretters middag like etter at de kom ombord.

Da Svalbardposten gikk i trykken tirsdag ettermiddag satt «Lance» fortsatt fast i isen. Mannskapene på båten bruker alle mulige midler for å få den løs fra ismassene: Motorsag, vinsjer og krana på båten. Enn så lenge har ikke dette gitt resultater. Selv om de ikke kommer seg løs, driver hele pol-isen sørover mot Svalbard, men bare med en hastighet på under én kilometer i timen.

Hvor lenge de har kapasitet til å sitte fast i isen gjenstår å se.

(Saken fortsetter under bildet.)


– På torsdag skal det blåse opp, og det er lovende. Vind gir bevegelse i isen. Hvis de løsner da, så er de i Longyearbyen til helgen. Hvis ikke kan det fort drøye til romjula, sier Lars Ebbesen, ekspedisjonens koordinator.

Inntil videre driver polfarerne med isen, akkurat slik Fridtjof Nansen gjorde med «Fram» i 1896. Amundsens skip kom seg til slutt ut av isen vest for Svalbard.

PÅ BÅTEN: Mike Horn var selvfølgelig veldig fornøyd med å komme fram til båten «Lance». Han og resten av ekspedisjonslaget befinner seg fortsatt på båten, som har frosset fast i isen. Foto: Etienne Claret
Powered by Labrador CMS