Reiser fra Longyearbyen for å berge ut polfarere

Landets mest erfarne ekspedisjonsfarere er med når Børge Ousland og Mike Horn skal hentes ut fra pol-isen.

VANSKELIG TUR: Børge Ousland (t.v.) og Mike Horn har møtt store utfordringer på nordpolekspedisjonen sin. Her er de avbildet da de la i vei nordover fra 85 grader og 30 minutter nord i månedsskiftet september/oktober. Foto: Dmitry Sharomov / Pole2Pole
Publisert
I LONGYEARBYEN: Båten «Pangaea» har vært i Longyearbyen siden begynnelsen av oktober. Nå skal den fylles opp med utstyr og mannskap som trengs for å hente ut nordpolfarerne. Målet er å få dem ombord i båten et sted i nærheten av Sjuøyane nord for Nordaustlandet. Foto: Dmitry Sharomov / Pole2Pole

– Det er en krevende sju til ti dagers periode vi har foran oss. Med de vi har med oss på laget opp til Longyearbyen viser vi at vi ikke tar lett på dette, sier Lars Ebbesen.

Han er Ousland og Horns kontaktpunkt og koordinator på fastlandet.

Mandag og tirsdag denne uka ankommer de erfarne polfarerne Bengt Rotmo og Aleksander Gamme Longyearbyen. Da skal de hente ut det de trenger av nødvendig utstyr for å hjelpe nordpolekspedisjonen trygt i land. Onsdag skal de orientere Sysselmannen om opplegget før det bærer avsted med seilbåt nordover til iskanten. Hvor fort de kommer seg av gårde fra Longyearbyen er avhengig av været.

Begrenset med mat

– Båten skal gå så langt nord som mulig. Så skal vi sette av Rotmo og Gamme som skal gå de to i møte, sier Ebbesen til Svalbardposten.

Håpet er at de to bergingsmennene kommer seg én til halvannen grad nordover. Ousland og Horn har bare mat for ti-elleve dager. Planen er, så langt, at ekspedisjonsdeltakerne skal komme seg fram til båten omtrent på 20 grader østlig lengde. Det er rett nord for Nordaustlandet.

Aldri vært borti lignende

Ousland og Horn har gått med ski og pulk på pol-isen siden månedsskiftet september/oktober. Da ble de satt av på 85 grader nordlig bredde nord for Sibir, og har siden gått forbi Nordpolen. Nå er de på vei sørover mot Svalbard. På veien har de hatt mye dårlig vær. De siste dagene har i hvert fall isforholdene bedret seg litt for ekspedisjonen.

– Sist helg var det så dårlig vær, men driften i isen fikk dem i hvert fall 20 kilometer i riktig retning hvert døgn. Nå er det utrolig fart i isen, og har vi forholdene med oss har vi gode muligheter her, sier Ebbesen.

Ebbesen har selv vært på lang ekspedisjon på polhavet, men har aldri vært borti lignende dårlige forhold.

– At det er mørkt gjør det heller ikke noe lettere, sier han.

Om ti dager er forhåpentligvis bergingen unnagjort. Da venter en bedre middag i Longyearbyen, forteller koordinatoren.

Powered by Labrador CMS