Skuterførere forstyrret isbjørn:

En har fått bot - de andre er ikke identifisert

En fastboende mann har fått 15.000 kroner i bot for å ha forstyrret isbjørn på Tempelfjorden sist vinter.

FLERE SKUTERE: To skutere kan så vidt skimtes som to svarte prikker litt til venstre for midten av dette bildet. Bildet er tatt fra Fredheim 10. mars i år. Det skal også ha vært flere skutere ute på fjordisen i nærheten av bjørnene.
Publisert
PÅ ISEN: Skuterne (i skyggen til venstre i bildet) stoppet bare noen titalls meter unna bjørnene. En av bjørnene vandret mot Fredheim, hvor dette bildet er tatt fra.
UTSIKTSPUNKT: Her fra Fjordnibba har du god oversikt over fjordisen i Tempelfjorden. De to skuterne skal ha kjørt nært opptil fire bjørner som befant seg ved iskanten i fjorden. Illustrasjonsfoto: Morten Fredheim Solberg

Det var 10. mars i år personen ble sett kjørende etter isbjørn på Tempelfjorden. Nå har Statsadvokaten i Troms og Finnmark ilagt ham en bot.

– Dette var en fin utfartsdag, så det var flere som så hendelsen, forteller assisterende sysselmann Berit Sagfossen.

Mannen kjørte på fjordisen nedenfor utsiktspunktet Fjordnibba. Da han oppdaget fire isbjørn ved iskanten satte han kurs mot bjørnene og stanset rundt 70 meter fra dem. Bjørnene ble forstyrret, og begynte å bevege seg vekk fra stedet og satte kursen mot Fredheim.

Svalbardmiljøloven slår fast at det er forbudt å forfølge eller ved annen aktiv handling oppsøke isbjørn slik at den blir forstyrret.

- Med økt ferdsel og dermed økt press på sårbare arter - som isbjørn – går vi i retning av skjerpede reaksjoner for miljøovertredelser, sier hun.

Var to i følget

Mannen har vedtatt forelegget.

De som observerte hendelsen på fjordisen denne dagen, kunne fortelle at det var snakk om to skutere i det aktuelle følget. Sysselmannens feltinspektører greide imidlertid bare å få tak i en av dem, og skrev en anmeldelse der og da.

Sysselmannen har foreløpig ikke klart å identifisere føreren av den andre skuteren i følget.

Ut fra opplysninger Svalbardposten sitter på, er det sannsynlig at det var enda flere skutere nær bjørnene den aktuelle dagen.

Sysselmannens miljøvernavdeling vurderte på samme tid om de skulle stenge flere fjorder, blant annet Tempelfjorden, for ferdsel av hensyn til dyrelivet. Tre dager etter at den nå bøtelagte oppførselen fant sted innførte de et ferdselsforbud med umiddelbar virkning.

Powered by Labrador CMS