Ledelsen i Store Norske ba brannvesenet brenne ned bygingene i Sverdrupbyen.

Leserinnlegg - Roald Westerbotn

Brenninga av Sverdrupbyen

Publisert Sist oppdatert

Det var et vemod for meg å se dette bilde fra brannen i Sverdrupbyen på trykk i Svalbardposten. Jeg minnes fra 1950-1960 tallet som en meget trivelig plass å bo.

Kjell Onarheim var brannsjef i Longyearbyen. I juni 1985 satte han fyr på Sverdrupbyen. Kåre «Gass» Kristensen var en av veteranene som hadde hatt sin heim i brakkebyen.

Det var et eget samfunn som hadde egen fin messe og eget festlokale «Shang Polar» hvor det var fest på lørdagene.

Festene som kunne sammenlignes med fester i en bygd på fastlandet. Det var trekkspillmusikk til neste morgen, og ikke å forglemme den fantastiske utsikten vi hadde der oppe.

Å gå over gangbrua ned til Nybyen følges som en nedtur for oss her oppe. Det er jo hit turistene strømmer når de skal ta de fineste bildene av Longyearbyen.

Det var mange som følge seg skuffet da alle brakkene og til og med et bolighus gikk opp i flammer. Det var mange brakker som var like bra som de som ble bevart i Nybyen.

Hvis man går litt i historien så ble slagskipet «Tirpitz» i september 42 sendt til et raid på Svalbard. Hensikten var å stoppe kulldrifta i Longyearbyen og senke Murmansk-konvoien.

Fra fjorden skjøt de en granat i fjellet over Gruve 2 i Nybyen. Det oppsto brann der som varte i flere år. For å bombe Sverdrupbyen kom de for lite inn i fjorden og fikk ikke dreid kanonene nok. Men dette var jo et problem Longyearbyen Brannvesen ikke hadde da de la byen øde. Det gikk rykter etterpå at det ble brent for mye, og det kan man vel trygt si.

Powered by Labrador CMS