Brann på dekk

Dagsturbåten «Langøysund» var på vei til Pyramiden da det brøt ut brann ved grillen. – Det føltes dramatisk da det sto på og folk var redde, sier en av gjestene.

Publisert
«Langøysund» fikk problemer ved Gåsøyane.
«Langøysund» fikk problemer ved Gåsøyane.

– Vi har fire mann fra Sysselmannskontoret som holder på å avslutte etterforskningen nå. Brannen var større enn først antatt. Noen fra crewet tas nå til sykehuset fordi de har fått litt røyk i seg, sier sysselmannsførstebetjent Lisbeth Oddveig Hansen til Svalbardposten klokken 15.20.

Gaute Haaversen-Werthassel var en av gjestene om bord. Han forteller at brannen startet ved grillen på dekk.

– Vi hadde ikke begynt å spise, men de hadde fyrt opp grillen. Så skjedde det noe som jeg ikke oversikt over, og så brant det på dekk, sier han.

Haaversen-Werthassel beskriver situasjonen som skremmende.

– Det føltes dramatisk da det sto på og folk var redde. Jeg syns at guiden som var med oss skal ha mye skryt for å ha håndtert situasjonen godt. Hun visste godt hva hun skulle gjøre. Så regner jeg med at mannskapet ellers må gjennom en rutinesjekk etter dette, sier han.

Usikker på omfanget
Driftsleder Reidar Sørensen i Henningsen Transport & Guiding, som eier båten, forteller at også de har forståelse av at brannen startet i forbindelse med oppstart av grillingen på dekk.

– Det vi vet er at brannen startet på dekk da båten lå ute ved Gåsøyane. Mannskapet fikk kontroll på brannen samtidig som gjestene ble tatt hånd om og flyttet bak på båten. Så langt vi forstår er ingen av passasjerene skadet, sier han.

Driftslederen har ikke fullstendig oversikt over hvor omfattende skadene på båten er og om båten må avbryte sesongen.

– Offentlige instanser må først gå gjennom det de skal, før vi kan gå inn og se hvilke omfang skadene har, sier han.

Slokket selv
Klokken 11.32 torsdag fikk Hovedredningssentralen Nord-Norge melding om brann om bord på dagsturbåten «Langøysund».

– Båten rapporterte at de hadde 34 personer om bord totalt. De fikk etter hvert slokket brannen og har kontroll over situasjonen, sa redningsleder Thor-Eirik Torkildsen.

KV «Svalbard» som lå i Pyramiden fulgte fartøyet inn til Longyearbyen.

«Langøysund» ble fulgt tilbake til Longyearbyen av KV «Svalbard».
«Langøysund» ble fulgt tilbake til Longyearbyen av KV «Svalbard».

Full beredskap

Sysselmannen satte alt av brann-, helse- og politimannskaper i beredskap og var klare til å rykke ut.

– Vi klargjorde to helikopter, en lettbåt fra Sysselmannen, røykdykkere fra brannvesenet og satte Longyearbyen sykehus i fullt beredskap. Det ble også satt en stab hos Sysselmannen, sier sysselmannsførstebetjent Lisbeth Oddveig Hansen.

Klokka 11.57 fikk de kontrabeskjed om at brannen var under kontroll.

Powered by Labrador CMS