Får isbryterhjelp

Akkurat nå får Brings fraktebåt «Norbjørn» hjelp av kystvakta for å komme seg gjennom isen. Det har ikke skjedd siden vinteren 2009.

FÅR HJELP: «Norbjørn», som frakter varer og gods for Bring, får bistand fra KV «Svalbard» når den nå er på vei til Longyearbyen. Dette er for å komme trygt forbi isen som ligger vest for Spitsbergen. Bildet er tatt i en annen sammenheng, i mai 2019, da båten også var på vei inn Isfjorden.
Publisert

Ikke siden vinteren 2010/11 har det vært så mye is rundt Svalbard som det er nå. Så langt er ikke skipstrafikken rundt Svalbard nevneverdig påvirket av isen.

Hos Bring har de forberedt seg på at de kan bli mye is. I samråd med Sysselmannen har de kommet fram til en god løsning.

– Da vi kontaktet dem ble vi lovet bistand hvis vi skulle trenge det, sier Brings avdelingsleder ved spedisjonsterminalen i Tromsø, Jens Ottosen.

Derfor møtte «Norbjørn» kystvaktskipet KV «Svalbard» i nærheten av Bjørnøya på onsdag. Bring-båten tåler litt is, men er ingen isbryter. Derfor er det greit å få følge av kystvaktskipet som har en høyere isklasse.

Torsdag formiddag befinner fraktebåten seg sørvest for Kapp Linné. Ifølge seilingsplanen skal den ankomme Longyearbyen fredag, men de siste opplysningene tyder på at den allerede kan være framme torsdag kveld.

Etter at Norbjørn har vært i Longyearbyen, vender den nesa mot fastlandet for å bli resertifisert. Det vil ta litt tid, så neste gang den skal til Svalbard er først den 31. januar.

Bring startet med vinterseilinger i 2010. Ottosen kan huske at det også var mye is i 2011, men at den ikke var like tykk som nå. Sist gang «Norbjørn» trengte assistanse for å komme seg gjennom isen i Isfjorden var våren 2009.

Powered by Labrador CMS